Kampaania selles punktis on parim kõrvale astuda ning aidata meie erakonda ja riiki kokku tuua, ütles president Donald Trumpile vastandunud Buttigieg eile ajakirjanikele Indiana osariigis South Bendi linnas, mille meerina ta aastail 2012-20 tegutses.

38aastane Buttigieg võitis eelvalimiste perioodi avanud Iowa valimiskoosolekud ja tuli teiseks New Hampshire' osariigis. Nevadas jäi Buttigieg demokraatide seas aga kolmandaks ja laupäeval Lõuna-Carolinas juba neljandaks. Üleriigilistes küsitlustes jäid tema toetusnumbrid napiks. Sealhulgas polnud tal erilist edu mustanahaliste ja latiinode hulgas.

Muuhulgas sisaldas tema valimisplatvorm meetmeid sissetulekute ebavõrdsuse vähendamiseks, keskkonnahoidlikku poliitikat, demokraatliku partei ja ametiühingute koostööd ning taustakontrolli kehtestamist tulirelvade ostul.

Isa poolt Malta juurtega Buttigieg teatas kandideerimisest tänavustel Ühendriikide presidendivalimistel mullu 14. aprillil. Mõni kuu enne seda oli ta moodustanud komisjoni, mis analüüsis tema potentsiaali USA riigipea valimistel.

Harvardi ülikooli lõpetanud Pete Buttigieg töötas konsultandina ettevõttes McKinsey & Company, oli aastail 2009-17 luureohvitser USA mereväe reservis, käies muhulgas 2014. aastal ka Afganistani missioonil.

Kui Pete Buttigieg oleks Valgesse Majja valitud, olnuks ta noorim ja esimene avalikult homoseksuaalne Ameerika president.

Homme toimus USAs niinimetatud superteisipäev, mil oma hääle annavad 14 osariigi valijad. Ühendriikide meedia prognoosib demokraatidest edu vasakpoolsele Vermonti senaatorile Bernie Sandersile. Eelvalimiste tulemused selguvad selle aasta keskel ja üldvalimised toimuvad novembris.