Süüriast, Iraanist, Iraagist, Afganistanist, Tuneesiast, Egiptusest ja Marokost pärit perekonnad kogunevad Türgi-Kreeka piiril lõkete ümber sooviga sealt edasi Euroopasse suunduda, kirjeldab telekanali Sky News korrespodent Mark Stone.

Mitmed neist jõudsid kohale reedel, ajendatuna reisima sinna mujalt Türgist, kuna Türgi valitsus vihjas oma kontrollitava meedia kaudu, et nende tee Euroopasse on nüüd avatud.

Kuid kui nad piirile jõudsid, saatsid Kreeka võimud nende poole teele pisargaasipilve, püüdes kindlustada oma piire. Nüüd on nad takerdunud kahe riigi vahele jäävale eikellegimaale.

Enamik neist on mitu kuud või aastaid olnud Türgis. Nad jätsid konfliktid ja tagakiusamise seljataha. Paljud neist üritasid Türgis juba uut elu luua, sest nende katseid Euroopasse jõuda on Ankara poolt aastaid tõkestatud.

Kuid Türgi, mis võõrustab tänaseks enam kui 3,5 miljonit pagulast, ei tule enam olukorraga toime ja rändajad väidavad, et neil pole seal mingeid õigusi ega võimalust seal elada.

Kui nad reedel kuulsid, et piirid on avatud, tegid nad kiiresti püüde neid ületada. Mõned kohalikud Türgi linnapead pakkusid pagulastele isegi transpordivõimalusi piirile jõudmiseks. Täna saabusid bussid piiripunkti.

Öö läbi kogunes inimesi piirile, süüdates seal sooja saamiseks lõkkeid. Kohapeal on kümneid peresid koos oma väikeste lastega, aga ka noori mehi ja naisi.

"Me oleme osa etendusest," ütles üks noor Iraani naine Stoneile perfektses inglise keeles. "Nad mängivad meie keha, mõistuse ja eludega. See on nende jaoks nagu mäng," rääkis ta.

"Me vajame kodakondsust. Me vajame inimõigusi... oleme inimesed," lisas 26-aastane naine. Ta selgitas, et Iraanis kiusasid teda "mullad" ja ta ei suutnud sinna elama jääda.

Türgi president Recep Tayyip Erdogan on viimast 24 tundi suurepäraselt orkestreerinud.

Tema sõjavägi on Süüria põhjaosas tugeva surve all. Türgi on mõistetavalt äärmiselt mures veel sadade tuhandete põgenike pärast, kes võiksid ületada Süüria piiri, kui pommitamine Idlibi provintsis jätkub.

Ta soovib, et NATO toetus pidurdaks Süüria valitsuse edasiminekut Idlibis. Ja põgeniketulvaga ähvardamine, toores ja julm, nagu see selgelt on, on vahend lääne survestamiseks, leidis Stone.