Pandeemiaga on tegemist siis, kui haigus levib kergesti inimeselt inimesele paljudes maailma osades, vahendab BBC News.

Hingamisteede haigust Covid-19 põhjustavasse viirusesse nakatumise juhtumeid ilmneb pidevalt juurde ning probleeme põhjustavad praegu haiguspuhangud Lõuna-Koreas, Itaalias ja Iraanis.

Enamik nakatunuid on aga endiselt Hiinas, kus haigestunud on üle 77 000 ja surnud üle 2600 inimese.

Umbes 30 muus riigis on kinnitatud üle 1200 haigusjuhtumi ja surnud on üle 20 inimese. Itaalia teatas eile veel neljast surnust. Kokku on seal surnud seitse inimest.

Covid-19-sse surnud nakatunud inimeste osakaal näib olevat 1-2%, aga WHO hoiatas, et suremus ei ole veel teada.

WHO juht Tedros Adhanom Ghebreyesus ütles eile ajakirjanikele, et uute juhtumite arv viimastel päevadel Iraanis, Itaalias ja Lõuna-Koreas on sügavalt murettekitav.

Siiski lisas ta: „Hetkel ei ole me tunnistajaks selle viiruse kontrollimatule ülemaailmsele levikule ja me ei ole tunnistajaks suuremõõtmelisele tõsisele haigusele ega surmadele. Kas sellel viirusel on pandeemia potentsiaal? Absoluutselt on. Kas me oleme juba seal? Meie hinnangu järgi veel mitte. Põhisõnum, mis peaks andma kõigile riikidele lootust, julgust ja kindlust, on see, et seda viirust saab kontrollida ja tõepoolest on palju riike, mis on just seda teinud. Sõna „pandeemia” kasutamine praegu ei sobi kokku faktidega, aga võib kindlasti tekitada hirmu.”

WHO tervisealaste hädaolukordade programmi juht Mike Ryan ütles aga, et praegu on aeg teha kõik pandeemiaks valmistumiseks.