Lõuna-Korea võimud teatasid, et esmaspäeva hommikuks oli seal teada vähemalt 833 juhtumist, mis märkis järsku tõusu võrreldes eelmise nädalaga (30 juhtumit), ja teeb sellest agressiivseima nakkuskolde väljaspool Hiinat, kirjutab ajaleht The Wall Street Journal.

Itaalias on esmaspäevase seisuga koroonaviiruse suhtes positiivse testi andnud enam kui 215 inimest - vaid mõni päev tagasi oli juhtumeid pelgalt kolm -, mis sundis valitsust nädalavahetusel määrama kohustuslikku karantiini ehk sisuliselt muust maailmast ära lõikama 11 linna, kus elab enam kui 50 000 inimest. Täna suri Itaalias viies nakatunu.

Iraani tervishoiuministeerium teatas pühapäeval 12-ndast koronaviiruse ohvrist pärast seda, kui nakatunute arv kasvas 61-ni. Teherani teatel on koroonaviirusele sarnanevate sümptomitega haiglasse jõudnud veel enam kui 600 inimest, kelle testi tulemusi endiselt oodatakse.

Türgi, Iraak ja Pakistan teatasid viirusepuhangu tõttu pühapäeval piiride sulgemist Iraaniga.

"Tegemist on tõepoolest uue viirusega ja me saame selle kohta rohkem teada jooksvalt," ütles Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) pressiesindaja Margaret Harris. "Me näeme juhtumeid, millel pole selget epidemioloogilist seost."

Viirusesse nakatumised, mis leiavad praegu aset inimestel, kes ei ole reisinud Hiinasse ega puutunud kokku teadaolevate haigestunutega, näitavad, et "ei ole endiselt selge, kuidas viirus levib", tunnistas Harris.

"Tõsiste nakkuspuhangute esilekerkimine uutes riikides viimastel päevadel on üsna murettekitav," tõdes Hongkongi ülikooli viroloogia osakonna juht Malik Peiris, kes on uurinud, kuidas viirus levib.

Ta ütles, et need, kes on nakatunud koroonaviirusesse, võivad seda edastada ka vahetult enne sümptomite ilmnemist, mis raskendab haiguse ohjeldamist. "Vaja on vaid seda, et keegi libiseks võrgust läbi," sõnas ta.

Täna hommikuse seisuga oli maailmas üle 79 000 kinnitatud koroonaviirusesse nakatunu ja üle 2600 surmajuhtumi, millest WHO viimaste andmete kohaselt enamik leidsid aset Hiinas. Viimastel päevadel on Liibanonis ja Iisraelis teatatud uutest juhtumitest, mille tulemusel on nakatunutega riike kokku 29.

Lõuna-Korea president Moon Jae-in teatas pühapäeval seoses koroonaviiruse levikuga riigis kõrgeima ohutaseme kehtestamisest - see on samm, mis annab valitsusele volituse lõigata nakkusest halvatud linnad maailmast ära ja võtta tarvitusele muid ulatuslikke meetmeid haiguspuhangu ohjeldamiseks.

Ta nimetas seda raskeks olukorraks, mis nõuab “enneolematut ja võimsat reageerimist”. Valitsus saab nüüd kehtestada ka korraldusi, mis piiravad riigisiseseid reisimisi ja keelavad avalikud tegevused.

Soul on teatanud kuuest viirusega seotud surmajuhtumist.

Itaalias on enamik juhtumitest avastatud riigi majanduse keskuseks peetavas Lombardias, kus asub ka suurlinn Milano. Linnapea sulges seal nädalaks kõik linna koolid ja enam kui 50 000 elanikule on antud piirkonnas käsk mitte oma kodukohast lahkuda.

Hiinas, kus tervishoiuametnike arvates sai haiguspuhang alguse eelmise aasta lõpus, on vanglad muutunud uueks probleemiks. Kolm Hiina provintsi teatasid viimastel päevadel haiguspuhangutest karistusasutustes, süvendades muret värsketes kolletes leviva haiguse suhtes.

Iraani ametivõimud teatasid, et haigus levib tõenäoliselt riiki Hiinast, mis on selle peamine kaubanduspartner. Iraan on peatanud kõik turismireisid Iraagi palverännakukohtadesse ja võimud on palunud inimestel mitte lahkuda Qomist - keskusest, mis näib olevat sealse puhangu epitsentriks.

Vahepeal on Iraak keelanud Iraanist saabuvate mitte-iraaklaste sisenemise riiki ning Kuveit otsustas evakueerida pühapäeval Ida-Iraanist umbes 700 oma kodanikku, kes külastasid seal asuvat püha Mashhadi linna. Afganistan peatas samal ajal igasuguse õhu- ja maismaatranspordi Iraani ning Türgi sulges ka vähemalt ühe piiripunkti Iraaniga.

Iisraeli ametnikud püüdsid pühapäeval ühendust võtta inimestega, kes võisid kokku puutuda Iisraeli ja Jordani Läänekallast külastanud Lõuna-Korea turismigrupiga, mille üheksa liiget näitasid pärast Lõuna-Koreasse naasmist koroonaviiruse suhtes positiivseid tulemusi.

Iisrael teatas oma riigi esimesest koroonaviiruse juhtumist reedel pärast seda, kui Jaapanist kruiisilaevalt kodumaale naastes andis reisija viiruse suhtes positiivse testi. Esmaspäevast alates keelab Iisrael kõigil viimase kahe nädala jooksul Lõuna-Koreas ja Jaapanis viibinud välismaalastel riiki siseneda, kartes, et nad võivad seal koroonaviirust levitama hakata.

Austraaliasse saabus viiruse epitsentrist Hiinast Wuhanist hiljuti umbes 260 inimest, kes majutati riigi idaosas asuvasse Darwini linna, kus neil tuli kaks nädalat karantiinis olla, ütles pühapäeval Austraalia peaarst Brendan Murphy. Viimase sõnul ei olnud nende inimeste seas ühtki viirusesse nakatunut.

Kuid laupäeval teatas Austraalia valitsus, et seitsmes inimene, kes evakueeriti Jaapani sadamas karantiinis olnud kruiisilaevalt Diamond Princess, andis viiruse suhtes positiivse testi, kasvatades riigis kinnitatud koroonaviiruse juhtumite arvu 22-ni.

Viimane endiselt karantiinis oleva Jaapani kruiisilaeva reisija lahkus selle pardalt pühapäeval, ütles laeva operaatorfirma, märkides siiski, et tänaseni viibib aluse pardal jätkuvalt mitusada meeskonnaliiget. Laevalolnutest on surnud kolm, kes kõik olid jaapanlased. Tänase seisuga haigestus laeva pardal 691 reisijat ja meeskonnaliiget.

Jaapani tervishoiuministri Katsunobu Kato teatel on Jaapanis (kruiisilaeval nakatunuid arvesse võtmata) koroonaviirusesse haigestunud vähemalt 132 inimest.