New Yorgi endine linnapea ja endine vabariiklane Bloomberg oli sunnitud kaitsma oma varasemat tegevust ja avaldusi seoses rassi, sugupoolte ja isikliku rikkusega ja osaliselt konarlikku debatidebüüti. Sanders püüdis samas tõrjuda küsimusi oma sotsialismiarmastuse ja tervise kohta pärast eelmise aasta südamerabandust, vahendab Associated Press.

Selle tsükli üheksas debatt tõi kaasa seni kõige agressiivsema sisevõitluse perioodi demokraatide aastapikkuses presidendikandidaadi otsingus. Pinged peegeldavad kasvavat ärevust kandidaatide ja parteijuhtide hulgas, et võitlus ei anna tulemuseks kandidaati, kes suudaks moodustada koalitsiooni novembris praeguse presidendi Donald Trumpi võitmiseks.

Kampaania peaks kiiresti ägenema. Nevada hääletab sel laupäeval ja Lõuna-Carolina järgneb 29. veebruaril. Vähem kui kahe nädala pärast ootab aga ees niinimetatud superteisipäev, kui valimised toimuvad enam kui tosinas osariigis ja jagatakse umbes kolmandik vajalikest delegaatidest.

Massachusettsi senaator Elizabeth Warren võitles debatil ellujäämise eest ja tõusis esile korduvate rünnakutega Bloombergi vastu. Warren püüdis õõnestada Bloombergi võimalusi demokraatide tuumiktoetajate hulgas, kellele ei istu viimase rikkus, solvavad märkused vähemuste kohta ja alandavad kommentaarid naiste kohta.

Warren nimetas Bloombergi „miljardäriks, kes nimetab inimesi paksudeks totsideks ja hobusenäoga lesbideks”.

Sanders sarjas Bloombergi politseipoliitikat New Yorgi linnapeaks olemise ajast ja ütles, et Bloomberg võttis „pöörasel viisil sihikule afroameeriklased ja latiinod”.

Endine asepresident Joe Biden väitis, et Bloombergi poliitika tõttu heideti viis miljonit musta meest vastu seina.

Bloomberg jäi kõhklevaks, kui teda rassi- ja sooküsimustes rünnati. Oma rikkuse asjus oli ta aga kindel ega hakanud millegi eest vabandama. Eriliselt võttis ta sihikule Sandersi, kes nimetab end demokraatlikuks sotsialistiks.

„Ma ei arva, et oleks mingit võimalust, et senaator lööks Donald Trumpi,” kuulutas Bloomberg, märkides samas Sandersi kasvavat jõukust. „Riigi tuntuim sotsialist juhtub olema kolme majaga miljonär!”

Sanders kaitses mitme maja omamist, seletades, et üks neist on Washingtonis, kus ta töötab, ja kaks Vermontis ehk osariigis, mida ta senatis esindab.

Sandersi jaoks oli debatt tõsine proovikivi valimisvõidujooksu liidriks tõusmise tõttu. Kasvav grupp annetajaid, valitud ametnikke ja poliitikategelasi kardab, et Sandersi kompromissitu progressiivne poliitika võib Trumpi vastu katastroofiks osutuda. Samas ei osata ka ühegi mõõdukama alternatiivi taha koonduda.

Indiana osariigi South Bendi linna endine linnapea Pete Buttigieg ründas nii Bloombergi kui ka Sandersit, hoiatades, et üks ähvardab Demokraatliku Partei „maha põletada” ja teine selle ära osta.

Buttigieg nimetas Sandersit ja Bloombergi kõige polariseerivamateks kujudeks laval, kellel on vähe võimalusi Trumpi löömiseks või kongressi demokraatide aitamiseks võitluses vabariiklastega.

Pikkaaegne establishment’i favoriit Biden vajas meeleheitlikult uut elu oma hääbuvasse kampaaniasse. Küsitluste järgi on ta jäänud Buttigiegi ja Amy Klobuchari selja taha. Pärast halba tulemust eelmisel nädalal New Hampshire’is pidi elu eest võitlema ka Warren.