Iljina käis puhkamas Hiina Hainani saarel, kust reisikorraldaja korraldas koroonaviiruse tõttu turistide evakueerimise, teatab Fontanka.

Ööl vastu 4. veebruari juba Peterburis tagasi olles tundis Iljina kurguvalu ja kutsus suure hirmuga kiirabi. Võrreldi sümptomeid ning hommikul saabus arst analüüse võtma koos kaheksa inimesega Venemaa tarbijakaitseteenistusest Rospotrebnadzor. Iljina sai saatekirja haiglasse.

Naisele lubati, et tuleb päevake lamada, lihtsalt „linnuke kirja panna” ja analüüsid anda. Kuigi analüüside tulemused osutusid puhasteks, muutus üks päev kaheks nädalaks. Uks sulgus magnetlukuga, keeldumisavalduse kirjutamiseks ei antud pastakat ega paberit.

Iljina mõtles välja põgenemisplaani, mis õnnestus ka ellu viia. Ta keeras ukse kohalt lahti kaitse, eemaldas juhtmetelt mähise ja surus need kokku, mille peale uks avanes.

„Ma ei saa aru, miks ma pean läbi tegema sundravi (jälgimise), kui ma olen terve. Kas nad kavatsevad mu tervisest terveks ravida? Ma lendasin Hiinast ära 30. jaanuaril, mul on juba kahenädalane karantiiniaeg alates naasmisest täis saanud,” ütles Iljina täna.

Iljina sõnul konsulteerib ta advokaatidega.