Iiri Vabariikliku Armee (IRA) endine poliitiline tiib Sinn Féin, mis on ennast ümber kujundanud peamiseks vasakpoolseks erakonnaks, sai 24,5% esmaeelistusena antud häältest, mida on 2016. aastaga võrreldes ligi kaks korda rohkem, vahendab Reuters.

Sinn Féin edestas sellega paremtsentristlikku Fianna Fáili (22,2%) ja peaminister Leo Varadkari erakonda Fine Gael (20,9%).

Analüütikute sõnul on tegemist maavärinaga, mis lõhkus Iirimaa sajandivanuse paremtsentristliku kaksikvõimu.

„Ma arvan, et on õiglane öelda, et need valimised on olnud ajaloolised. See on omamoodi revolutsioon valimiskasti juures,” ütles McDonald ajakirjanikele.

Arvatakse, et kohti saab Sinn Féin parlamendis siiski vähem kui vähemalt üks rivaalidest. Pole tõenäoline, et Sinn Féinist saaks enamat kui väiksem koalitsioonipartner.

Sinn Féini lõppeesmärk on ühendada Suurbritannia valitsemise all olev Põhja-Iirimaa Iiri Vabariigiga ning erakond on teatanud, et igasuguse koalitsiooni tingimus on kohe ühinemisreferendumiks valmistuma hakkamine. Londonile hakkaks Sinn Féin survet avaldama referendumi korraldamiseks viie aasta jooksul.

McDonald ütles, et ei pea vastuvõetavaks Sinn Féini välistamist koalitsiooniläbirääkimistelt ega välistamisest rääkimist, sest tema erakond esindab nüüd veerandit Iirimaa valijaskonnast ja selle kõrvale jätmine oleks ebademokraatlik.

Fine Gael ja Fianna Fáil, mis on juhtinud kahepeale kõiki Iirimaa valitsusi pärast 1922. aastat, kui riik asutati, välistasid enne valimisi koalitsiooni Sinn Féiniga.

Kuigi Varadkar kordas seda „põhimõtte ja poliitika” pärast, keeldus Fianna Fáili juht Micheál Martin varasemat keeldumist Sinn Féiniga koalitsiooni moodustamisest kordamast ja ütles ainult, et neil on poliitikas märkimisväärseid lahknevusi.

Sinn Féin on pärast seda, kui erakonna juht oli IRA Briti võimu vastase võitluse tunnusnägu Gerry Adams, palju edasi liikunud.

Oponentide sõnul peletavad Sinn Féini kulukad lubadused ja plaan rikaste jaoks makse tõsta eemale rahvusvahelised ettevõtted, mis annavad tööd kümnendikule iirlastest.