Liberaalse Vaba Demokraatliku Partei (FDP) kandidaat Thomas Kemmerich sai liidumaa parlamendis 45 häält, mida oli ühe võrra rohkem kui Vasakparteid esindaval senisel peaministril Bodo Ramelow’l, vahendab AFP.

Ramelow on olnud Tüüringi peaminister alates 2014. aastast.

Selline tulemus saavutati vaatamata sellele, et FDP-l on Tüüringi parlamendis vaid viis kohta, ning see pani paljusid süüdistama peavooluerakondi, nagu näiteks konservatiivset Kristlik Demokraatlikku Liitu (CDU), koostöös AfD-ga.

„See on esimene kord tänapäeva Saksamaa ajaloos, kui liidumaa peaminister on valitud ametisse AfD häältega,” ütles Erfurti politoloog André Brodocz Kesk-Saksa Ringhäälingule (MDR).

AfD oma kandidaat ei saanud ühtki häält, mis annab tunnistust sellest, et erakonna parlamendiliikmed koondusid Kemmerichi taha.

Kuigi hääletus oli salajane, pidi Kemmerich saama ka liidukantsler Angela Merkeli CDU parlamendiliikmete toetuse.

Kokku on opositsioonierakondadel CDU-l, FDP-l ja AfD-l Tüüringi parlamendis 48 kohta ehk kuus rohkem kui vähemuskoalitsioonil.

Saksa meedia kirjeldas juhtunut kiiresti poliitilise maavärinana, sest peavooluerakonnad on seni keeldunud sisserändevastase, islamivastase ja Euroopa Liidu vastase AfD-ga koostööd tegemast mis iganes tasandil.

Kemmerich püüdis Erfurtis parlamendi ees esinedes muresid hajutada, kinnitades, et jääb valimiseelse lubaduse juurde AfD-ga mitte koostööd teha.

„Teil on minu näol kõige vihane vastane, mis ainult viitabki äärmuslusele, paremalt või vasakult, või fašismile,” ütles Kemmerich, kellele mõned parlamendiliikmed vastasid hüüetega „Silmakirjateener!” ja „Šarlatan!”.

Vasakerakond Die Linke sai Tüüringi oktoobrikuistel valimistel 31% häältest, millega saavutas esimest korda Saksamaa regionaalvalimistel esikoha.

Vasakerakond, vasaktsentristlikud sotsiaaldemokraadid (SDP) ja rohelised kaotasid aga üheskoos enamuse ja otsustasid jätkata vähemusvalitsusena.

AfD saavutas aga valimistel teise koha 23,4%-ga ja uue peaministri valimine näitab, et AfD on oma suurenenud mõjukust ära kasutanud.

Varjatud koostöö CDU, FDP ja AfD vahel mõisteti mujal Saksamaal parteide üleselt hukka.

„Iga korralik liberaal peaks häbenema, et FDP mees valiti ametisse AfD häältega,” kirjutas Twitteris liidutööminister SPD-st Hubertus Heil.

FDP juhatuse liige Marie-Agnes Strack-Zimmermann säutsus, et see „vastuvõetamatu ja talumatu” liit muutis päeva tema kui liberaali jaoks halvaks.

FDP asejuht Wolfgang Kubicki tervitas siiski Kemmerichi liidumaa peaministriks valimist.

AfD kaasesimees Jörg Meuthen ütles Frankfurter Allgemeine Zeitungile, et hääletus näitas, et CDU, FDP ja AfD vahel on väiksem distants kui teiste erakondade vahel, mis näitavat, et AfD on osa keskklassi enamusest. Meutheni sõnul oleks mõistetav, kui AfD nõuaks ministrikohti Kemmerichi valitsuses.

Tammi purunemine Tüüringis on vaatlejate jaoks seda üllatavam, et AfD sealne juht Björn Höcke on erakonna üks äärmuslikumaid tegelasi, kes juhib erakonnasisest liikumist nimega „Tiib”.

Höcke on kutsunud „180-kraadisele pöördele” Saksamaa holokausti ja teiste natsikuritegude mälestamise kultuuris.

Höcke teatas, et eilne märkis „uut algust Tüüringi poliitikas” ja lisas, et AfD aitas peatada Tüüringi „vasakpoolseks liidumaaks” muutumise.

Saksamaa juutide kesknõukogu president Josef Schuster teatas, et tunneb õudust.