Türgi ja Süüria vaheline eskalatsioon, mille tagajärjel sai esmaspäeval tulevahetuses surma üle 20 inimese, paneb proovile keerulised suhted Türgi ja Venemaa vahel, kes toetavad Süüria sõjas vastaspooli, vahendab AFP.

„Kui režiim tagasi ei tõmbu, on Türgi kohustatud võtma asjad oma kätte,” ütles Erdoğan kohtumisel oma valitseva erakonna AKP parlamendiliikmetega Ankaras. Kuuletumiseks andis Erdoğan Süüriale aega kuu lõpuni.

Süüria režiimi väed jätkasid aga täna oma pealetungi Idlibi provintsi loodeosas. Süüria väed on viimase 24 tunni jooksul džihadistidelt ja mässulistelt hõivanud üle 20 linna ja küla, teatavad Süüria Inimõiguste Vaatluskeskus ja riiklik uudisteagentuur SANA. Alates detsembri algusest on hukkunud 300 tsiviilisikut ja liikuma on aetud umbes 520 000 inimest.

Erdoğan ütles, et Türgi 2018. aastal Venemaaga sõlmitud kokkuleppe järgsest 12 vaatluspostist Idlibi provintsis on kaks nüüd vaenlase tagalas.

Erdoğan kutsus Süüria presidendi Bashar al-Assadi peamist toetajat Moskvat „paremini mõistma meie tundlikke küsimusi Süürias”.

Erdoğan rääkis Venemaa presidendi Vladimir Putiniga eile ja ütles talle, et Ankara vastab kindlalt igale Süüria uuele rünnakule.

Süüria väejuhatas teatas eile, et Türgi jõudude kohalolek on ebaseaduslik ja jõhker agressiooniakt, ning lubas vastata igale Türgi rünnakule oma vägede vastu, vahendas SANA.

Erdoğani sõnul kujutasid kokkupõrked „uut ajastut” Süürias ja ta lubas, et igale uuele rünnakule vastatakse samaga.

„Türgi relvajõudude õhu- ja maismaaelemendid liiguvad vabalt Idlibi regioonis ja kui vaja, alustavad operatsiooni,” ütles Erdoğan.