Yad Vashemi Rahvusvahelise Holokausti Uurimise Instituudi juht, professori Dan Michman kinnitas avalduses pressile, et see institutsioon on „vastu hämamise ja moonutamise katsetele poliitilise diskursuse poolt erinevates riikides”, vahendab Jerusalem Post.

Kõnealused videod, mille koostas Maailma Holokaustifoorumi Fond koostöös Yad Vashemiga, kandsid pealkirja „The Holocaust and liberation” („Holokaust ja vabastamine”) ning neid näidati ürituste käigus Yad Vashemis kaks nädalat tagasi.

Peamine probleem videotes on see, et sellest puudub täielikult kuu enne Teise maailmasõja puhkemist Natsi-Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel sõlmitud Molotovi-Ribbentropi pakt.

Lisaks sellele on videotes ülimalt problemaatiline kaart.

Pidevalt laienevad Natsi-Saksamaad demonstreeriva kaardi sündmused algavad 1942. aastast, aga sellel näidatakse Poolat endiselt vaba riigina. Tegelikkuses tungis Natsi-Saksamaa Poolasse sisse 1939. aasta 1. septembril läänest ja Nõukogude Liit kaks nädalat hiljem idast.

Samuti on kaardil selgelt piiritletud Valgevene NSV, nagu oleks ta olnud iseseisev riik, kuigi territoorium, mis on kaardil näidatud Valgevenena, oli tegelikult osa Nõukogude Liidu Molotovi-Ribbentropi pakti alusel okupeeritud Poola territooriumist.

Kuigi Valgevene on kaardil selgelt piiritletud, ei ole üldse näidatud Ukraina NSV-d, kuigi tal oli sama staatus, mis Valgevenel.

Vaatamata sellele, et videod ei näita Poola okupeerimist Nõukogude Liidu poolt, tuuakse nendes esile Nõukogude armee roll natside Ida-Euroopast väljatõrjumisel.

Veel ühe moonutusena on videotes ja nende kaartidel Prantsusmaad, Belgiat, Hollandit ja teisi riike kujutatud 1942. aastal endiselt vabadena, kuigi nad olid Saksamaa poolt vallutatud juba 1940. aasta keskpaigaks.

Lõpuks nimetatakse videotes Saksamaal asunud sunnitöö- ja koonduslaagreid Bergen-Belsenis, Buchenwaldis, Dachaus ja Theresienstadtis ekslikult surmalaagriteks.

Michman kirjutas oma avalduses, et videod sisaldavad mitmeid ebatäpsusi, mille tagajärg on ajalooliste faktide osaline ja tasakaalust väljas esitamine.

Michman tõi eraldi välja Poola Saksamaa ja Nõukogude Liidu vahel jagamise mainimata jätmise ning ütles, et kaardid näitavad ebaõigeid piire Poola ja tema naabrite vahel.

Avalduses mainiti ka Saksamaal asunud koonduslaagrite vale nimetamist.

Yad Vashem teatas, et videod „ei peegelda holokausti ja sõja keerukust, millele Yad Vashem pühendab oma jätkuva uurimistöö, kriitilise pilguga, ilma eelarvamusteta ja uutele leidudele avatuna”.

„Me vabandame kahetsusväärsete vigade eest nendes lühifilmides, mis ei esinda Yad Vashemi lähenemist näidatud ajaloolistele küsimustele,” teatas Michman ja kordas Yad Vashemi „jätkuvat pühendumist ajaloolisele tõele ja uurimistegevusele, mis vastandub hämamise ja moonutamise katsetele poliitilise diskursuse poolt erinevates riikides”.

Videote koostaja, Maailma Holokaustifoorumi Fondi asutas 2015. aastal Moshe Kantor, kes juhib ka Euroopa Juudi Kongressi.

Vene ärimees ja miljardär Kantor on USA rahandusministeeriumi 2018. aasta „Putini nimekirjas” ehk „oligarhide nimekirjas”, kuhu kuulub 96 äritegelest ja 114 poliitikategelast, kellel on tihedad sidemed Kremli ja Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.