Wuhani ülikoolis vahetustudeng olnud Tietäväinen jäi linna lõksu, kui Hiina võimud selle koroonaviiruse tõttu sulgesid. Ülikooli kampuses oli Tietäväinen lõksus üle kahe nädala, kuni sai eelmise nädala lõpus teada, et pääseb Euroopa Liidu riigi koordineeritavale evakuatsioonilennule.

Lennujaamas oli evakueeritutel vastas täielikult kaitseülikondadesse riietunud personal.

Lennu kontrollkaardi sai nime näidates ja enne lennule pääsu kaardistati reisijate tervislik seisund. Tietäväineni sõnul kulus lennueelsele kongtrollile tunde.

„Kõige jaoks seisti pikalt ja hoolega järjekorras. Tervisekontroll ise ei kestnud väga kaua, seal oli ainult üldine küsitlus terviseseisundi kohta ja siis temperatuuri mõõtmine,” rääkis Tietäväinen.

Tietäväineni sõnul mõtles ta lennu ajal, et lennuk on kõige tõenäolisem koht nakatuda.

„Kui jagati süüa, rõhutati meile, et keegi ei eemaldaks oma näomaski enne, kui personal on oma ruumidesse lahkunud. Nii hoolitseti, et ei põhjustata siis võib-olla nakatumist personalile,” ütles Tietäväinen.

Evakueerimine oli pikk protsess.

Tietäväineni sõnul kulus tema hotellist lahkumisest kuni lennuki õhkutõusmiseni ligi 36 tundi.

Lahkumispäeval kogunesid evakueeritavad Prantsusmaa konsulaati Wuhanis, kus neist koostati nimekiri. Tietäväineni hinnangul kulus mitu tundi, enne kui 8-9 bussi kolonn hakkas lennujaama poole sõitma.

Prantsusmaa tervishoiuministeerium teatas AFP vahendusel, et pühapäevasel evakuatsioonilennul oli inimesi, kellel kahtlustati koroonaviirust.

„Esimest korda kuulsin sellest, kui Prantsusmaal hakati lennukit tühjendama ja kuulutati, et esimesena lahkuvad lennukist need sümptomitega inimesed,” ütles Tietäväinen. „Tegemist oli kahekordse lennukiga, need sümptomitega inimesed olid ilmselt eristatud ülakorrusele koos meditsiinipersonaliga ja nad olid seal omaette.”

Istres’is maanduti sõjaväelennuväljale, kus ei olnud tsiviillennuväljadelt tuttavaid terminale.

Lennukist marssisid evakueeritud lennuväljale püstitatud telkidesse, kus toimusid prantsuse keeles mingid riiki sisenemise protseduurid, millest Tietäväinen aru ei saanud.

„Selles faasis oli ainult sedelite täitmine, näidati, et võta siit sedel ja pane siia nimi, tempel paberile ja edasi,” kirjeldas Tietäväinen.

Seejärel sõideti bussikolonnis karantiinikeskusse.

Järgmised paar nädalat peab Tietäväinen püsima Marseille’ lähedal Aix-en-Provence’i linnas tuletõrjujate väljaõppekeskuses.

Evakueeritud võivad tuletõrjekooli territooriumil vabalt liikuda, aga sealt väljuda ei tohi.

Olud on Tietäväineni sõnul märkimisväärselt mugavad.

Igale tuletõrjekooli majutatule on antud isiklik tuba. Toitlustamine toimub spordisaalis, kus on lauad. Toidu võib ise külmikust valida ja soojaks teha. Territooriumil on ööpäevaringselt kohal arst.

„Meile on antud kõrvast temperatuuri mõõtvad infrapunatermomeetrid ja paneme kaks korda päevas numbrid kirja,” ütles Tietäväinen.

Küsimusele, kas teda hirmutab ka võimalik koroonaviirusesse nakatumine, vastas Tietäväinen järgmiselt: „Meelsamini siin kui seal Hiinas, kus hakkavad haiglad täis olema. Väga lootusrikka meelega ma seal ei haigestuks. Siin see ei oleks võib-olla maailma kokkuvarisemist tähendav asi.”

Karantiini järel kavatseb Tietäväinen Soome naasta.

Reis Soome tuleb korraldada ise.