Teadlased leidsid, et 25. jaanuariks oli Wuhanis koroonaviirusesse nakatunud 75 815 inimest, tuginedes eeldusele, et iga nakatunud inimene võis viiruse edasi anda veel 2,68 inimesele. Ühtlasi hoiatati, et epideemia kahekordistus iga 6,4 päeva järel, vahendab mainekas ajaleht The Washington Post.

Kui viirus levis sarnasel tasemel kogu riigis, "järeldasime, et epideemiad kasvavad juba Hiina mitmes suuremas linnas plahvatuslikult, jäädes Wuhani puhangust maha umbes 1-2 nädalat," kirjutasid nad.

Haiguspuhangut ohjeldada püüdes, jätkavad viiruse epitsentriks oleva Hubei provintsi ametnikud eepilist lahingut “saatanliku” viirusega, ütles sel nädalal Hiina juht Xi Jinping.

„Viirus on saatan ja me ei saa lasta saatanal peituda,” tsiteeris riigitelevisioon Xi’d. „Hiina tugevdab rahvusvahelist koostööd ja tervitab WHO osalemist viiruse ennetamises... Me usume, et WHO ja rahvusvaheline kogukond annavad viirusele rahuliku, objektiivse ja rationaalse hinnangu, ning Hiina on kindel, et võidab lahingu viiruse vastu.”

Meditsiiniajakiri The Lancet avaldas ka eelmisel nädalal uuringu, mille järeldustes leiti, et uude koroonaviirusesse nakatunud inimesed võivad haigust levida ka siis, kui neil pole reaalseid gripisümptomeid.

Teadlased uurisid Hiina linnas Shenzhenis seitset perekonda, kellest viis olid sõitnud haiguspuhangu epitsentrisse Wuhani. Kuuel pereliikmel tuvastati koroonaviirus, sealhulgas ühel, kes polnud Wuhanis käinud. Ühel viirusesse nakatunud lapsel ei esinenud aga mingeid sümptomeid, mis viitavad sellele, et haigestunud võivad viirust levitada teadmata, et neil see on.

"Järelduseks on, et uus koroonaviirus on võimeline kanduma inimeselt inimesele nii haiglas, kodus kui ka linnadevahelises keskkonnas," ütles teadustöö juht Yuen Kwok-yung ajalehele The New York Times. "Just see teebki selle uue haiguse raskesti kontrollitavaks."

Tänase seisuga on uus koroonaviirus jõudnud levida üle Hiina ja mitmele poole üle maailma, tappes ametlikel andmetel vähemalt 304 ja nakatades üle 14 380 inimese - see number kasvas võrreldes eilsega pea 2000 võrra.