Võimul oleva Šoti Rahvuspartei juht ja piirkonna esimene minister Nicola Sturgeon on varem korduvalt öelnud, et juhul, kui šotlastel õnnestub luua iseseisev riik, soovivad nad saada Euroopa Liidu liikmeks, vahendab uudistekanal BBC.

Küsimusele, kas sellesse tuleks suhtuda positiivselt, vastas Tusk: "emotsionaalselt ma ei kahtle, et kõik näitaks [selle suhtes] üles entusiasmi".

Tusk andis intervjuu ajal, mil Euroopa juhid avaldasid kurbust Suurbritannia EList lahkumise üle.

Prantsusmaa president Emmanuel Macron ütles, et ta on "tõsiselt kurb", samal ajal kui europarlamendi Brexiti kõneisik Guy Verhofstadt lubas tagada, et Euroopa Liidust saaks projekt, millest soovitaks taas osa saada.

Tusk hoiatas, et iseseisva Šotimaa võimalikku liitumistaotlust ei aktsepteerita siiski automaatselt.

Tuski kommentaarid tulevad pärast seda, kui tema eelkäija Herman Van Rompuy ütles mullu, et tema meelest on Suurbritannia lahkumine muutnud Euroopa Liidu suhtumist Šotimaa iseseisvusse.

Tooride juhitav Suurbritannia valitsus ei toeta Šotimaa valitsuse üleskutseid korraldada järjekordne iseseisvusreferendum või mingil kujul Euroopa Liiduga taasühineda.

Suurbritannia lahkus ametlikult Euroopa Liidust ööl vastu laupäeva pärast 47-aastast liikmelisust ja enam kui kolm aastat pärast seda, kui Suurbritannia hääletas referendumil blokist lahkumise poolt.

Toonasel referendumil oldi Šotimaal aga Euroopa Liitu jäämise poolt (62–38%).

Viis aastat kuni eelmise aasta novembrini Euroopa Ülemkogu presidendina töötanud Tusk ütles Šotimaa püüdlusi kommenteerides, et tunneb end "šotlasena, eriti pärast Brexitit".

Ta lisas siiski, et Euroopa Liidul tuleb austada Suurbritanniat oma siseküsimuste lahendamisel, millesse tal "ei ole soovi sekkuda".

"Aga emotsionaalselt pole kahtlustki, et kõik siin Brüsselis ja üldiselt Euroopas on [selle suhtes] entusiastlikud. Kui te küsite minult meie emotsioonide kohta, siis usun, et olete alati tunnistajaks empaatiale."

Mõttekoja European Policy Centre, mille president on Van Rompuy, avaldas eelmisel aastal analüüsi, milles hinnati iseseisva Šotimaa võimalust Euroopa Liiduga ühineda.

Selles jõuti järeldusele, et kui ametlikult korraldatud referendum toimub, tuleb Euroopa Liidul iseseisvuse korral Šotimaaga "positiivselt suhelda".

Kuid märgiti, et Šotimaa ei saa oodata "erikohtlemist" ning Šotimaa valitsus peaks aktsepteerima kõiki liikmelisusega seotud kohustusi, sealhulgas põhimõtteliselt nõustuma euro kasutuselevõtuga.

Macron ütles eile, et mõtleb miljonitele brittidele, "kes tunnevad end endiselt sügavalt Euroopa Liiduga seotuna". "Te lahkute Euroopa Liidust, kuid te ei lahku Euroopast," ütles ta. "Samuti ei eemaldu te Prantsusmaast ega selle inimeste sõprusest."

"Inglise kanal pole kunagi suutnud meie saatusi lahutada; ka Brexit ei tee seda," lubas Macron.