Otsus keelab kõigil Hiinas viibinud välisriikide kodanikel, välja arvatud Ameerika Ühendriikide kodanike ja alaliste elanike lähisugulastel, USA-sse siseneda.

Alates 2. veebruarist pannakse iga kodumaale naasnud USA kodanik, kes on viimase kahe nädala jooksul viibinud koroonaviiruse epitsentris Hubei provintsis, kuni 14 päevaks karantiini, teatas administratsioon ühtlasi.

Ameeriklaste suhtes, kes on viimase 14 päeva jooksul viibinud muudes Hiina osades, rakendatakse ennetavat sisenemiskontrolli ning kuni 14 päeva pikkust seiret ja enesekarantiini.

USA-sse Hiinast saabuvatel lennukitel lubatakse maanduda vaid üksikutes lennujaamades, sh New Yorgi John F. Kennedy lennujaamas, Chicago O’Hare'i lennujaamas ja San Francisco rahvusvahelises lennujaamas.

Värsketest reisipiirangutest teatas reedel tervise- ja sotsiaalteenuste minister Alex Azar, kes ütles, et otsus langetati seoses surmavast koroonaviirusest tuleneva ohuga USA avalikkusele.

Allergia ja nakkushaiguste riikliku instituudi direktor Anthony S. Fauci ütles, et meetmeid rakendati, kuna viirust ja selle edasikandumist ümbritseb palju teadmatust. "Haigusjuhtumite arv tõuseb iga päevaga," ütles Fauci.

Teade saabus, kui suuremad lennuettevõtjad peatasid lennud USA ja Mandri-Hiina vahel.

American Airlines, Delta ja United Airlines ütlesid reedel, et lennuühendus Hiinaga peatatakse kuudeks - teade raputas aktsiaturge ja tööstusi, mis sõltuvad kauba ja inimeste liikumisest maailma suurimate majanduste vahel.

Administratsiooni ametnikud ütlesid, et presidendi tegevus ei kujuta endast reisikeeldu, kuna Ameerika Ühendriikide kodanike otsestel pereliikmetel ja alalistel elanikel on võimalik endiselt riiki siseneda.

"Reisikeeldu ei ole," ütles transpordiministeeriumi kantseleiülem Joel Szabat.

Ameerika Ühendriikide välisministeerium teatas neljapäeval, et ei soovita ka oma kodanikel koroonaviiruse leviku tõttu Hiinasse reisida. "Ärge reisige Hiinasse Wuhanis tuvastatud uudse koroonaviiruse tõttu," seisis kõrgeima ehk 4. taseme hoiatuses.

WHO (maailma terviseorganisatsioon) kuulutas uue viiruse ka rahvusvaheliseks terviseohuks.