Hiina tervishoiuametnike teatel on 29. jaanuari seisuga riigis kinnitatud 7711 haigusjuhtumit, millest 170 on lõppenud surmaga. Viiruse keskmeks olevast Hubei provintsist teatati täna 37st uuest surmajuhtumist. Lisaks on nakkus levinud vähemalt 16 välisriigis.

Maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) arutab täna, kas viirus kujutab endast ülemaailmset hädaolukorda. "Viimastel päevadel teeb viiruse levik muret, eriti mõnes riigis, levides inimeselt inimesele," ütles WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus kolmapäeval, viidates eeskätt Saksamaale, Vietnamile ja Jaapanile.

"Kuigi nakatunute arv Hiinast väljaspool on endiselt suhteliselt väike, on potentsiaal palju suuremaks puhanguks," lisas ta BBC teatel.

Ehkki eelmise aasta lõpus Wuhani linnast alguse saanud koroonaviirus pole veel ravitav ega saa selle vastu vaktsineerida, on paljudel nakatunud inimestel vaid kerged sümptomid ja nad taastuvad sellest haigusest. Samas võib see põhjustada ka ägedat hingamisteede infektsiooni ja tuua kaasa surma. Eriti ohtlik on koroonaviirus olnud eakatele ja kehvema tervisega inimestele.

Siiani on kõige rohkem nakatumisi ja surmajuhtumeid Hubei provintsis Hiinas ja selle pealinnas Wuhanis, mis on haiguspuhangu kese. Miljonilinn on suletud ja Hiina on viiruse leviku piiramiseks kehtestanud arvukalt transpordipiiranguid. Muuhulgas ei lubata hiinlastel reisida välismaale.

Vahepeal on alanud ka sadade välisriikide kodanike evakueerimine Wuhanist. Kaks lendu Jaapanisse on juba maandunud Tokyo Haneda lennuväljale ja reisijad kontrollitakse sealseis meditsiiniasutusis. Seni on leitud kolm viiruse kandjat, teatas Jaapani meedia.

Umbes 200 USA kodanikku on samuti Wuhanist välja lennutatud ja nad vaadatakse läbi USAs Californias sõjaväebaasis, kus nende lennuk esmalt maandus.

Samas Suurbritannia ja Lõuna-Korea kodanike Wuhanist välja viimise lennud on mõlemad hilinenud, kuna Hiina ametivõimud ei andnud äralennuks vajalikke lube.

Suurbritannia valitsuse teatel tuleb saabuvad reisijad paigutada 14 päevaks karantiini ning tagada kogu vajalik meditsiiniline abi. Austraalia paneb oma evakueerunud isikud karantiini riigi mandriosast 2000 km kaugusel asuvale Jõulusaarele.