Põhja-Korea Töölispartei ametlik häälekandja Rodong Sinmun näitas Kim Kyong-huid Kim Jong-uni ja tema naise Ri Sol-ju kõrval istumas laupäeval ühes Pyongyangi teatris, kus tähistati Hiina uue aasta algust, vahendab Guardian.

Kim Kyong-huid mainis oma uudises sellest üritusest ka ametlik uudisteagentuur KCNA.

Kuulujutud, et Kim Kyong-hui on kõrvale heidetud või hukatud, hakkasid levima pärast seda, kui tema mõjukas abikaasa Jang Song-thaek 2013. aasta detsembris väidetava riigireetmise ja korruptsiooni eest maha lasti.

Päevi pärast Jangi surma nimetas riiklik meedia Kim Kyong-huid ühe teise kõrge ametniku matusekomitee liikmena. Oma venna ja Kim Jong-uni isa Kim Jong-ili teise surma-aastapäeva tähistamisel Kim Kyong-huid aga mõni päev hiljem ei olnud ning KCNA ei maininud tema nime enam kuni eilseni.

Mõned vaatlejad uskusid, et Kim Kyong-hui langes puhastuste ohvriks, mille Kim Jong-un läbi viis, et saada lahti potentsiaalsetest rivaalidest. Teised spekuleerisid, et kõva alkoholipruukija Kim Kyong-hui suri tervise ülesütlemise tõttu.

73-aastase Kim Kyong-hui äkilist uuesti väljailmumist peetakse perekonna ühtsuse demonstreerimiseks ajal, kui režiim püüab USA-le survet avaldada järeleandmiste tegemiseks tuumadesarmeerimisläbirääkimistel.

„Tähtsate ametnike äkiline väljailmumine sellises režiimis nagu Põhja-Korea oma on alati tohutult tähtis,” ütles Washingtoni Stimsoni Keskuse Põhja-Korea juhtkonna ekspert Michael Madden. „Isegi kui tal ei ole režiimis poliitilist ametit või formaalset positsiooni, on selline avalikkuse ette ilmumine vennapojale toetuse avaldamise avalik demonstratsioon. See on Kimi perekonna ühtsuse tugev väljendus.”

Enne avalikkuse eest kadumist oli Põhja-Korea riigi asutaja Kim Il-sungi noorim tütar Kim Kyong-hui neljatärnikindral ja poliitbüroo liige.

Väidetavalt oli Kim Kyong-huil oluline osa Kim Jong-uni kasvatamisel oma 2011. aastal surnud isa järglaseks.