Salbi nimetati Guardiani andmetel Islamiriigi uueks juhiks vaid tunde pärast eelmise juhi Abu Bakr al-Baghdadi surma oktoobris. Tollal teatatud uue juhi nimi Abu Ibrahim al-Hashimi al-Quraishi oli varjunimi, mida teised kõrged juhid ja luureagentuurid ära ei tundnud.

Kolme kuu jooksul pärast Baghdadi tapmist on regiooni ja lääne spioonid pannud Salbi kohta kokku täielikuma pildi, mis seab ta Islamiriigi otsuste tegemise keskmesse. Teda iseloomustatakse karastunud veteranina, kelle lojaalsus Islamiriigile on vankumatu.

Salbit peetakse Islamiriigi üheks mõjukamaks ideoloogiks. Tal Afari linnas Iraagi türkmeenide perre sündinud Salbi on Islamiriigi juhtkonnas üks väheseid mittearaablasi.

On teada, et teda nimetatakse ka Haji Abdullah’ks ja mõnedes ringkondades Abdullah Qardashiks, kuigi Iraagi ametnike väitel oli viimane eraldi tegelane, kes suri kaks aastat tagasi.

Salbi tõusule aitas kaasa tema islamiõpetlase taust ning ta andis religioosseid korraldusi jeziidide vastaseks genotsiidiks ja Nineveh’ tasandike tühjendamiseks Põhja-Iraagis Islamiriigi märatsemise kõrghetkel. Salbil on Mosuli ülikoolist saadud šariaadiseaduste kraad. 2004. aastal hoidsid ameeriklased teda Camp Bucca vanglas Lõuna-Iraagis, kus ta kohtus Baghdadiga.

Enne Baghdadi surma USA rünnakus Loode-Süürias 27. oktoobril pani USA välisministeerium Salbi pea eest välja viie miljoni dollari suuruse tasu.

Arvatakse, et Salbi on püüdnud konsolideerida Islamiriigi uut juhtkonda, kus kõik peale Salbi enda on uuest põlvkonnast, mis oli Islamiriigi esimestes lahingutes osalemiseks liiga noor.