8. jaanuari lennuõnnetuses hukkusid kõik lennukis olnud 176 inimest. Oma kodanikke kaotanud riigid, nende seas Kanda, Rootsi ja Ukraina on öelnud, et lennuandmeid ja pardasalvestisi tuleks analüüsida väljaspool Iraani, vahendab uudisteagentuur Reuters.

Iraani relvajõud teatasid, et tulistasid lennufirma Ukraina International Airlinesi lennu 752 alla kogemata, olles toona ärevil seoses pingetega Ameerika Ühendriikidega. Ametivõimud tunnistasid seda aga päevi pärast õnnetust ja korduvaid eitusi nende seotusest juhtunuga, põhjustades meeleavalduste laine kodumaal. Ohvrite seas oli ka 82 Iraani kodanikku.

„Me proovime musti kaste lugeda Iraanis. Meil on võimalik seda teha ka Ukrainas ja Prantsusmaal, kuid seni pole vastu võetud otsust saata need teise riiki, “ütles IRNA-le Iraani tsiviillennunduse organisatsiooni õnnetuste uurimise eest vastutav direktor Hassan Rezaifar täna.

Alles laupäeval ütles Rezaifar aga Iraani poolametlikule uudisteagentuurile Tasnimi, et musti kaste ei saa Iraanis dekodeerida, mistõttu need saadetakse pärast Kiievi korduvaid taotlusi Ukrainasse.

On teadmata, mis ajendas Rezaifarit oma sõnu tagasi võtma.