Nepaali Baglungi linnaosast pärit Khagendra Thapa Magar oli 67,08 sentimeetrit pikk, vahendab uudistekanal BBC.

Tema vend ütles uudisteagentuurile AFP, et Magar suri reedel pärast võitlust kopsupõletikuga.

Guinessi rekordeid mõõtev ühendus avaldas laupäeval Magarile austust, öeldes, et viimase "väiksus ei takistanud tal elu täiel rinnal elamast".

Magar tunnistari maailma väikseimaks meheks tema 18. sünnipäeval 2010. aastal. Tseremoonial osalesid kohalikud ja rahvusvahelised ametnikud.

"Ma ei pea ennast väikeseks meheks. Olen suur mees. Ja loodan, et selle tiitli omamine võimaldab mul seda tõestada ja soetada endale ja oma perele korraliku maja," sõnas ta toona.

Guinessi rekordeid jagatakse lühikese kasvuga inimestele kahes kategoorias: neile, kes suudavad hoolimata oma kasvust liikuda, ja neile, kes seda ei suuda. Filipiinlane Junrey Balawing, kes ei saa kõndida ega ilma abivahendita seista, on hetkel maailma lühim mitteliikuv mees, pikkusega 59,93 sentimeetrit.

Magar sai tuntuks, kui ta oli 14-aastane ja hakkas osalema kohalikel laatadel, kus lastel oli võimalik temaga raha eest pilti teha.

Guinessi rekordiraamatusse pääsemise järel 2010. aastal reisis ta maailmas ringi ja esines telesaadetes Euroopas ja USA-s. Temast sai ka Nepali turismikampaania ametlik nägu.

Rekordiraamatu peatoimetaja Craig Glenday ütles laupäeval, et tal on "kohutavalt kahju" kuulda uudiseid Magari surmast.

"Tema särav naeratus oli nii nakkav, et sulatas kõigi temaga kohtunud inimeste südamed," ütles ta.