Trump kaebas taaskord, et kõik see on pettus, kuigi ilmnesid värsked detailid tema tegevuse kohta Ukrainas, vahendab Associated Press.

„Täna teeme me ajalugu,” ütles esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi dokumente allkirjastades, kasutades mitmeid sulepäid, et need laiali jagada ja hetke jäädvustada. „See president võetakse vastutusele.”

Seejärel kõndisid esindajatekoja liikmed pidulikus rongkäigus senatisse.

Täna kehastub senat ümber ametikuritegude kohtuks. Põhiseaduse järgi on kohtuprotsessi eesistuja USA ülemkohtu peakohtunik John Roberts. Senaatorid tegutsevad vandekohtunikena ja annavad vande mõista erapooletult õigust.

Senati vabariiklaste juht Mitch McConnell lubas, et senat tõuseb kõrgemale väiklasest kildkondlikkusest ja kildkondlikust tulipäisusest ning teenib riigi pikaajalisi ja parimaid huve. McConnell nimetas seda raskeks ajaks riigi jaoks.

Tehniliselt teavitas esindajatekoda lihtsalt senatit süüdistuste üleandmisest. Kohtuprotess peaks algama järgmisel teisipäeval.

Varem eile hääletas esindajatekoda häältega 228-193 ehk pea täielikult erakondliku kuuluvuse järgi selle poolt, et lõpetada nädalaid kestnud venitamine süüdistuste senatile üleandmisega.

Esindajatekoda kinnitas Trumpi-vastased süüdistused eelmisel kuul. Trumpi süüdistatakse ametivolituste kuritarvitamises surve avaldamise näol Ukrainale, et viimane võtaks uurimise alla Trumpi demokraadist rivaali Joe Bideni, kasutades survevahendina sõjalist abi Ukrainale. Trumpi süüdistatakse ka kongressi töö takistamises asja uurimisel.

„President rikkus oma ametivannet, õõnestas meie riiklikku julgeolekut, seadis ohtu meie valimiste aususe,” ütles Pelosi.

Trumpi ametisse tagasivalimise kampaaniameeskond nimetas esindajatekoja tegevust „lihtsalt ebaõnnestunud katseks kahjustada president Trumpi enne tema tagasivalimist”.

Presidendi meeskond ootab, et senat mõistab ta mitte rohkem kui kaks nädalat kestval kohtuprotsessil õigeks, teatas anonüümseks jäänud administratsiooni ametnik.

Esindajatekoja seitsmeliikmelise süüdistusmeeskonna üks juhtidest, esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff avaldas eile uusi andmeid Trumpi isikliku advokaadi Rudy Giuliani kaastöötaja Lev Parnasi tegevuse kohta, sealhulgas tema vestluse ühe teise mehega hiljem vallandatud USA suursaadiku Ukrainas Marie Yovanovitchi jälgimise kohta.

Schiff ütles, et uued tõendid peaksid tekitama suurema surve McConnellile, kes on tõrges tunnistajate tunnistama lubamisel ja eelistab kiiret õigeks mõistmist. Valge Maja on andnud oma ametnikele korralduse mitte alluda esindajatekoja kutsetele tulla tunnistusi andma ja dokumentide väljanõudmistele.

„Väljakutse on saada õiglane kohtuprotsess,” ütles Schiff. „See ei tohiks olla väljakutse – kui senaatorid kavatsevad tõesti täita oma vannet olla erapooletud, tahavad nad õiglast kohtuprotsessi. See ei ole loomulikult see, millest Mitch McConnell lähtub.”