Saalis olid föderatsiooninõukogu ja riigiduuma liikmed, ministrid, kubernerid ning regioonide seadusandlike kogude liikmed. Kõnet kajastab umbes 900 Vene ja välismaa ajakirjanikku, teatab telekanal Rossija 24.

Muu hulgas teatas Putin vajadusest kaitsta tõde Suures Isamaasõjas saavutatud võidu kohta.

„Venemaa jaoks on 9. mai kõige suurem ja helgem pidupäev. Me oleme uhked võitjate põlvkonna üle, austame nende kangelastegusid. Meie mälestus ei ole mitte ainult tohutu austuse avaldus kangelaslikule minevikule, vaid see teenib meie tulevikku, innustab meid, tugevdab meie ühtsust. Me oleme kohustatud kaitsma tõde Võidu kohta,” lausus Putin.

„Mida me muidu ütleme oma lastele, kui vale levib kogu maailmas nagu nakkus?” küsis Putin.

Putini sõnul tuleb „jultunud valele, katsetele muuta ajalugu vastu panna faktid”.

Putin teatas, et Venemaal luuakse suurim, kõige täielikum arhiivikompleks dokumentidest, filmi- ja fotomaterjalidest Teise maailmasõja kohta, mis saavad kättesaadavaks Venemaa ja kogu maailma jaoks.

„Selline töö on meie võlg võitjariigina ja vastutus tulevaste põlvkondade ees,” lausus Putin.

Putini kõnet ei kandnud tänavu üle mitte ainult föderaalsed telekanalid. Seda näidati 3847 meetri kõrgusel merepinnast Elbrusel, suurtel ekraanidel Moskvas ja Moskva metroos ning mõnedes regioonides polikliinikutes, multifunktsionaalsetes keskustes ja isegi taksodes.