Teised produtsendid ei saanud töötukassale oma ideid esitleda, kuna hankel osalemiseks oli vaja saada ETV-lt kinnituskiri, et selline saade konkursi võidu puhul kindlasti ka ETV kui vabalevikanali eetrisse ka jõuab.

Delfi kirjutas juba hanke toimumise ajal, kuidas ERR tõrjus ideega tutvumata, isegi huvi tundmata eraprodutsendi soovi kinnituskirja saamiseks. "Soovime selle sarja toota oma maja sees, seetõttu esitame sellele hankele ideed ETV programmi vajadustest lähtuvalt," sai anonüümsust palunud produtsent vastuse ETV peatoimetajalt Marje Tõemäelt toona.

ERR-i juhatuse liige Urmas Oru selgitas hiljem Delfile, et peatoimetaja võinuks produtsendile selgitada protsessi täpsemalt. Ta ütles veel, et tegelikult on ideed ETV-le teretulnud ja need vaadatakse toimetuse juhtide poolt läbi, arutatakse tootmislahendusi lähtudes kanali standarditest ning jõutakse siis toetuse suhtes lahenduseni.

Esmaspäeval selguski, et hange ebaõnnestus. Töötukassa pressiesindaja Lauri Kool ütles Delfile, et hindamiskomisjoni hinnangul ei olnud ükski ideedest piisavalt hea, uudne ja tööelu kajastav.

Kooli sõnul tehti hankele kaks pakkumist, mõlemad Eesti Rahvusringhäälingu poolt.

"Esialgu oli meie kindel soov kasutada vabalevi kanalit, et kõik saaksid näha, kes soovivad. Erakanalitel seda võimalust pole. Kuna samuti vabalevis olnud Tallinna TV kadus sootuks pildilt, siis jätsime sisse nõude, et tootja peab saama garantiikirja," selgitas Kool, miks ERR-ile jõupositsioon kätte mängiti.

Töötukassa ei ole veel otsustanud, kas korraldatakse uus hange. "Kui oleme saanud veidi mõelda, kas üldse uue hanke teeme, siis kindlasti mõtleme ka seda, millised võiksid olla tingimused ja võimalused kanalite suhtes," ütles Kool.

Uue saate tootmise ideekonkursil oli ülesandeks esitada töötukassa tegevusi tutuvstava 12-osalise saatesarja plaan. Hanke suuruseks oli 72 000 eurot. Ühe episoodi pikkuseks pidi olema 29 minutit.

Ideekonkursil osalemiseks tuli koostada saatesarja üldine tutvustus või idee - mis formaadiga on tegemist, milline on saate pildikeel, mis sarjas toimub, mis on saatesarja nimi ning ühe episoodi stsenaarium.

"Otsisime hankega uut formaati, lootuses, et ehk pakutakse midagi uudset ja põnevat, mis aitaks inimestel töömaailmas hakkama saada," ütles Kool Delfile.

Varasemalt on töötukassa tegemisi tutvustanud mitu hooaega ETV eetris olnud "Meie inimesed" ning viimatine "Töörööbikud". Nende saadete tootmise lepingud said läbi - nende eest tasus töötukassa üle 200 000 euro aasta kohta.

Sellele summale on ka lihtne põhjus - saateid toodeti palju rohkem. Näiteks 2016. aastal maksis töötukassa ERR-ile "Meie inimeste" 38 episoodi tootmiseks 225 720 eurot.