„Me järgime relvastatud konflikti seadusi,” ütles Esper eile CNN-ile.

Kui Esperilt küsiti seepeale, kas see tähendab, et Iraani kultuuriobjekte sihikule ei võeta, vastas ta: „Sellised on relvastatud konflikti seadused.”

Trump oli korranud oma ähvardust võtta sihikule Iraani kultuuriobjektid vestluses ajakirjanikega presidendilennuki Air Force One pardal päev varem.

„Neil on lubatud tappa meie inimesi, neil on lubatud piinata ja sandistada meie inimesi, neil on lubatud kasutada teeäärseid pomme ja lasta õhku meie inimesi ja meil ei ole lubatud puudutada nende kultuuriobjekte? Nii see ei käi,” lausus Trump ajakirjanikele. „Kui nad midagi teevad, tuleb suurem vastus.”

Trumpi sellised ähvardused sattusid terava kriitika alla, sest kultuuriobjektide sihikule võtmine on rahvusvahelise õiguse vastane ja ka USA pikaajalise sõjalise poliitika vastane.

Kaks USA kõrget ametnikku ütlesid pühapäeval CNN-ile, et administratsioonis on Iraani kultuuriobjektide ründamisele laialdane vastuseis.

„Miski ei ärrita inimesi nii nagu armastatud kultuuriobjektide tahtlik hävitamine. Olgu siis usumälestiste hävitamine ISIS-e poolt või Leuveni raamatukogu põletamine Teises maailmasõjas, ajalugu näitab, et tsivilisatsioonile tähenduse andvate kohtade sihikule võtmine ei ole mitte ainult ebamoraalne, vaid ka ennast kahjustav,” ütles üks ametnik.

Pärsia rahval on sügavalt mõjukas ja kaunis ajalugu luules, loogikas, kunstis ja teaduses. Iraani juhid ei ole selle ajaloo väärilised. Aga Ameerikat teeniksid paremini juhid, kes hindavad pärsia kultuuri, mitte ei ähvarda seda hävitada,” lisas ametnik.

„Vastavalt relvastatud konflikti seadustele ja normidele austame me Iraani kultuuri,” ütles teine USA ametnik.

USA välisminister Mike Pompeo kaitses aga pühapäeval Trumpi, väites CNN-ile, et selline tegevus ei rikuks rahvusvahelist õigust, ning teatas, et see oleks jätk administratsiooni püüetele heidutada ja kaitsta.

„Kui me peame kaitsma Ameerika huve, teeme me seda,” ütles Pompeo.

Teises pühapäeval antud intervjuus Fox Newsile väitis Pompeo, et Trump pole öelnud, et käsiks rünnata Iraani kultuuriobjekte, kuigi Trump teatas sellest juba laupäeval Twitteris.