Juba mullu septembris jooksis uudistest läbi, et president Hassan Rouhani ütles, et Iraan alustab tsentrifuugide arendamist uraani rikastamise kiirendamiseks. Samas siis veel tuumaleppele lõplikult selga ei pööratud. Iraan on korduvalt väitnud, et tema tuumaprogramm on rangelt rahumeelne.

Praeguses avalduses rõhutati, et enam ei järgita mingisuguseid piiranguid ehk vaadatakse ise, palju tahetakse uraani rikastada ja mis astmes. Samuti lubatakse jätkata teadustööga selles vallas.

Madala rikastusastmega uraani, mille kontsentratsioon on 3-5 protsenti, saab kasutada kütuse tootmiseks tuumaelektrijaamadele. Tuumarelvas kasutatava uraani rikastusaste peab olema 90 protsenti või rohkem. Tuumaleppes oli piiranguks 3,67 protsenti. Uraani varude piiranguks aga 300 kilogrammi. Neile normidele vilistati tegelikult juba varasemaltki.

Algselt põhines leping sellel, et Iraan seadis oma tuumaprogrammile piirangud ja sai vastutasuks sanktsioonide lõdvendamise ja sellest tulenevad majanduseelised. Leping sõlmiti Iraani ja P5+1 riikide (viis ÜRO Julgeolekunõukogu alalist liiget Hiina, Prantsusmaa, Venemaa, Ühendkuningriik, Ameerika Ühendriigid – ja Saksamaa) ning Euroopa Liidu vahel. 2018. aasta mais teatas Donald Trump, et USA loobub ühepoolselt Iraaniga sõlmitud tuumalepingut järgimast ja taastab sanktsioonid, mis Iraanile enne lepingu sõlmimist kehtisid.

Mis puutub Iraani hoiakutesse, siis veel eelmise sügise hakul öeldi, et ei hakata piirama ÜRO inspektorite ligipääsu tuumarajatistesse, ent tõenäoliselt ei pruugita edaspidi nõustuda ka sellega.

Iraani tänane reaktsioon tuleb vastuseks sellele, et Donald Trumpi käsul tapeti mõne päeva eest kindralmajor Qassem Soleimani. Iraani kõrgeima juhi ajatolla Ali Khamenei sõjaline nõunik Hossein Dehghan sõnas täna CNNile, et nad plaanivad sõjaväega vastulöögi anda. Liiguvad ka kuuldused, et ehk rünnatakse Iisraeli linnu.

USA president Donald Trump hoiatas ööl vastu tänast Iraani, öeldes, et USA on valmis ründama enam kui pooltsada Iraani paika, kui Teheran otsustab ameeriklastele kindral Soleimani tapmise eest vastulöögi anda.