Putin on viimasel ajal mitmel korral öelnud, et Poola kannab vastutust Teise maailmasõja puhkemise eest. Reedel kutsuti protestiks selle vastu Venemaa suursaadik Varssavis Poola välisministeeriumi aru andma, vahendab Associated Press.

Teine maailmasõda algas 1939. aastal, kui Poolasse tungis sisse kõigepealt Natsi-Saksamaa ja seejärel kaks nädalat hiljem Nõukogude Liit. Kaks totalitaarset riiki olid enne seda sõlminud pakti, mille salaprotokoll nägi ette Poola ja Balti riikide omavahel jagamise.

„President Putin on valetanud Poola kohta mitmel korral ja ta on teinud seda alati meelega,” ütles Morawiecki eile. „See juhtub tavaliselt olukorras, kus võimud Moskvas tunnevad rahvusvahelist survet, mille on põhjustanud nende tegevus. Ja see surve ei ole mitte ajaloolisel näitelaval, vaid tänapäeva geopoliitilisel maastikul.”

Morawiecki osutas mitmetele hiljutistele arengutele, mida ta kirjeldas Venemaa läbikukkumistena, sealhulgas Vene sportlaste võistlustelt kõrvaldamine dopingu kasutamise tõttu ja Kremli nurjunud katse Valgevene endale täielikult allutada.

Morawiecki märkis ka Euroopa Liidu sanktsioonide hiljutist laiendamist. Lisaks sellele on Venemaa silmitsi USA uute sanktsioonidega Nord Stream 2 gaasitoru tõttu.

„Ma pean president Putini sõnu katseks neid probleeme varjata,” lausus Morawiecki.

Putin on viimasel ajal sarjanud Euroopa Parlamendi resolutsiooni, milles öeldakse, et Nõukogude Liit kannab Teise maailmasõja eest vastutust koos Saksamaaga.

Putin väidab, et Teisele maailmasõjale sillutas teed lääneriikide kokkumäng Adolf Hitleriga. Putin on tsiteerinud arhiividokumente, mis tema kinnitusel näitavad, et Poola suursaadik Berliinis ülistas Hitleri plaane juutidest Euroopas vabanemiseks.

Ühes vihapurskes nimetas Putin seda suursaadikut inimrämpsuks ja antisemiitlikuks seaks. Mõned Poola rahvuskonservatiivse valitsuse oponendid on süüdistanud Varssavi võime liigses aegluses ja passiivsuses Venemaale reageerimisel.

Endine Poola peaminister ja kuni viimase ajani Euroopa Ülemkogu president olnud Donald Tusk kutsus üles ühtsusele poolakate hulgas.

„President Putini jultunud valesid ja Vene propagandat silmas pidades on vaja Poola võimude ja opositsiooni ühist seisukohta. See ei ole koht ega aeg sisevaidlusteks,” kirjutas Tusk Twitteris.