Tripoli ametnik kinnitas eile, et Ankarale esitati ametlik palve Türgi sõjalise abi saamiseks õhus, maal ja merel, vahendab Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabadus.

Liibüa ÜRO tunnustatud rahvusliku kokkuleppe valitsus, mis asub Tripolis, on raskustes kontrolli säilitamisega kindral Khalifa Haftari riigi idaosas baseeruva Liibüa Rahvusarmee vastu, mida väidetavalt toetavad Venemaa, Hiina, Egiptus, Araabia Ühendemiraadid ja Jordaania.

Rahvusliku kokkuleppe valitsus moodustati 2016. aastal ÜRO vahendatud kokkuleppe alusel pärast Liibüa kaosesse sattumist pikaaegse diktaatori Muammar Ghaddafi kukutamise järel 2011. NATO toetatud ülestõusuga.

Moskva hoiatas Türgit vägede Liibüasse saatmise eest.

Erdoğan on aga Venemaa kriitika tagasi tõrjunud ja teatanud, et Türgi ei vaiki maha, et Haftari toetavad Kremliga seostatud Vene erasõjafirma Wagner palgasõdurid.

Moskva ei ole Wagneri Liibüas viibimist ega Haftari toetamist kinnitanud.

„Venemaa on seal 2000 Wagneri [võitlejaga],” ütles Erdoğan. „Nad kõik aitavad sõjapealikut [Haftar], samas kui meie võtame vastu riigi legitiimse valitsuse kutse. Siin on erinevus.”

Haftari võitlejad ei ole suutnud Tripoli kesklinna jõuda, aga on aeglaselt edasi liikunud lõunapoolsetes eeslinnades Vene ja Sudaani jõudude abiga, teatavad diplomaadid.