"Jah, see pakt (Molotovi-Ribbentropi -toim) allkirjastati ja selles oli salajane niinimetatud leping, kus jagati omavahel mõjusfääre. Kuid mida tegid Euroopa riigid enne seda? Täpselt sama asja," esines Putin süüdistusega.

Venemaal ei olnud tema sõnul sellises olukorras muud võimalust kui pakt sõlmida. Üleilmsesse sõtta viis maailma aga hoopis lääneriikide kokkumäng natside liidri Adolf Hitleriga, leidis Putin.

Ta tõi näitena lääneriikide ja Hitleri väidetava kokkumängu 1938. aastal, kui Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Itaalia sõlmitud leppega anti Hitlerile vabad käed annekteerida Tšehhoslovakkia.

"Kõik tegid täpselt sama asja alustades 1938. aastaga, kui Hitler nõudis endale Tšehhoslovakkiat ning Suurbritannia ja Prantsusmaa loobusid oma liitlasest ja lasid Hitleril osa sellest hõivata," ütles Putin.

Vene riigipea sõnul on seega "täielik arulagedus" süüdistada Molotov-Ribbentropi pakti Teise maailmasõja puhkemises, nagu teeb seda hiljutine Euroopa Parlamendi resolutsioon.

1939. aastal sõlmitud 10-aastase kestvusega dokument sai toonaste välisministrite Vjatšeslav Molotovi ja Joachim von Ribbentropi allkirja ning sellega lepiti kokku, et kaks suurriiki jäävad neturaalseks juhul, kui ühel neist peaks puhkema konflikt kolmanda riigiga. Ühtlasi jagati Euroopa mõjusfäärideks; sellega jäi Eesti toona Nõukogude Liidu meelevalda.

Teine maailmasõda puhkes sama aasta 1. septembril.