Võitlejad on nüüd paremate oskustega ja ohtlikumad kui Al-Qaida, teatas kurdi terrorismivastase võitluse tippametnik Lahur Talabany.

„Neil on paremad tehnikad, parem taktika ja palju rohkem raha oma käsutuses,” ütles Talabany. „Nad on võimelised ostma sõidukeid, relvi, toiduvarusid ja varustust. Tehnoloogiliselt on nad nüüd teadlikumad. Neid välja tõrjuda on keerulisem. Seega nad on nagu steroididel Al-Qaida.”

Oma baasis Sulaimaniyas Põhja-Iraagi Kurdistani regioonis maalis Talabany pildi organisatsioonist, mis on veetnud viimased 12 kuud kalifaadi varemetel ülesehitustööks.

„Me näeme, et tegevus kasvab nüüd ja me arvame, et ülesehitusfaas on läbi,” ütles Talabany, kes juhib Iraagi Kurdistani kahest luureagentuurist üht, Zanyarit.

Talabany sõnul on tekkinud teistmoodi Islamiriik, mis ei taha enam kontrollida territooriumi, et vältida sihtmärgiks olemist. Selle asemel on äärmuslased läinud põranda alla Iraagi Hamrini mägedes.

„See on praegu ISIS-e keskus,” ütles Talabany. „See on pikk mäeahelik ja Iraagi armeel on seda väga keeruline kontrollida. Seal on palju peidukohti ja koopaid.”

Talabany hoiatas, et Islamiriiki võivad toita käimas olevad rahutused Iraagi pealinnas Bagdadis ja Islamiriik võib ära kasutada võõrandumistunnet Iraagi sunniitide hulgas, kes on riigis vähemuses.

„Kui meil on poliitilised rahutused, on see ISIS-e jaoks taevas või varajased jõulud,” ütles Talabany.

Islamiriigile on kasulikud ka pingelised suhted Bagdadi ja Kurdistani regionaalvalitsuse vahel pärast 2017. aasta iseseisvusreferendumit.

Põhja-Iraagis on palju eikellegimaad kurdi julgeolekujõudude Peshmerga ja Iraagi armee vahel. Talabany sõnul patrullib seal Islamiriik.

„Ma saan võrrelda 2019. ja 2012. aastat, kui nad alustasid, ennast organiseerisid ja said inimestelt makse. Kui olukord sellisena jätkub, reorganiseerivad nad end 2020. aastal rohkem, on tugevamad ja viivad läbi rohkem rünnakuid,” ütles Gweri linna juures asuval eelpostil Peshmerga kindralmajor Sirwan Barzani.

Kurdi luureametnike hinnangul on Islamiriigil Iraagis 10 000 liiget, kellest 4000-5000 on võitlejad. Sama palju on ka uinuvaid rakukesi ja toetajaid.