Kolmapäeval kiitis esindajatekoda heaks Trumpile ametikuritegude süüdistuste esitamise võimu kuritarvitmises ja kongressi töö takistamises, vahendab BBC News.

Demokraadid on aga keeldunud protseduuridega algust tegemast, väites, et vabariiklaste kontrollitud senat keeldub tunnistajatest ega korralda ausat kohtuprotsessi. Jõudude vahekord senatis tähendab, et Trump mõistetakse peaaegu kindlasti õigeks.

Oma säutsude sarjas süüdistas Trump demokraate tahtmatuses kohtuprotsessiga algust teha, sest „süüdistus on nii nõrk”.

„Niisiis pärast seda, kui demokraadid ei andnud mulle reeglipärast protsessi esindajatekojas, ei advokaate, ei tunnistajaid, ei midagi, tahavad nad nüüd öelda senatile, kuidas nende kohtuprotsessi läbi viia. Tegelikule on neil null tõendit mille iganes kohta, nad ei ilmu isegi kohale. Nad tahavad sellest välja. Ma tahan viivitamatut kohtuprotsessi!” kuulutas Trump.

Trump ütles, et demokraadid ei taha, et esindajatekoja luurekomitee esimees Adam Schiff, kes protsessi juhtis, Bidenid ja Luure Keskagentuuri (CIA) vilepuhuja, kes kogu juurdluse ajendas, tunnistaksid.

Demokraadid on väitnud, et need on hoopis vabariiklased, kes ei taha teatud tunnistajate esinemist. Esindajatekoda kutsus tunnistama ka Trumpi ennast, aga ta keeldus sellest.

Et asi käima lükata, peab demokraatide kontrollitud esindajatekoda süüdistusartiklid senatile üle andma. Esindajatekoja spiiker Nancy Pelosi keeldub aga seda tegemast, kuni senati kohtuprotsessi reeglid on demokraatidele vastuvõetavad.

Kohtuprotsessi reeglid määrab senati vabariiklaste liider Mitch McConnell ja demokraadid tahavad, et ta esitaks üksikasjad selle kohta, millised tunnistajad ja millised tunnistused on lubatud.

McConnell on aga keeldunud koostööd tegemast.

McConnelli poolel on numbrid. Sajakohalises senatis on 53 vabariiklast ja ametikuritegudes süüdimõistmine nõuab kahekolmandikulist enamust.

McConnell on nimetanud protsessi „kõige kiirustatumaks, kõige vähem põhjalikuks ja kõige ebaausamaks” ajaloos, andes märku, millist erakondlikku vastasseisu on oodata, kui kohtuprotsess algab.

Demokraadid loodavad, et venitamine kallutab avalikku arvamust täielikuma kohtuprotsessi poole ja jätab Trumpi ilma kiirest õigeks mõistmisest.

Demokraatide sõnul peab kohtuprotsess olema aus ja senaatorid peavad tegutsema erapooletute vandekohtunikena. McConnelli sõnad näitavad aga, et ta ei kavatse seda teha. Varem on McConnell öelnud, et vabariiklastest senaatorid tegutsevad täielikult koordineeritult presidendi meeskonnaga.