CNN-i teatel oli Indiana osariigi South Bendi linna linnapea ka selleks valmis.

Pärast üsna vaoshoitud PBS-i ja Politico debati esimest poolt Los Angeleses haarasid Massachusettsi senaator Elizabeth Warren ja Vermonti senaator Bernie Sanders võimalusest süüdistada Buttigiegi ja ka endist asepresidenti Joe Bidenit pugemises suure raha annetajatele, keda nad ise on vältinud. Nende kriitika näis avavat ukse Minnesota senaatorile Amy Klobucharile, kes püüdis esile tuua Buttigiegi suhtelist poliitilise kogemuse puudumist võrreldes teiste kandidaatidega.

Oodatult muutus retoorika kõige tulisemaks, kui Warren viitas hiljutisele rahakogumisüritusele, mille Buttigieg pidas „veinikoopas” 1500 Swarovski kristalliga kaunistatud lühtri all. Enam kui nädala on nii Sandersi kui ka Warreni kampaaniad sellest üritusest kinni haaranud kui näitest selle kohta, kuidas suur raha võib poliitika korrumpeerida võrreldes nende enda väikeste rohujuuretaseme annetustega.

Warren, kes on populaarsustabelis kukkunud ja kes võitleb Buttigiegiga tõsiselt valgete kolledžiharidusega valijate eest, alustas torkega Buttigiegi aadressil, märkides, et pakub pildistamist koos endaga tasuta, aga mõned kandidaadid küsivad annetajatelt rahalist panustamist piltide vastu.

„Ma ei saa midagi teha, et tunnen, et see võis olla suunatud minule,” ütles Buttigieg kätt tõstes. Ta väitis, et demokraadid võitlevad president Donald Trumpi vastu „elu eest” ja viimane on juba kogunud 300 miljonit dollarit oma kampaania jaoks, vaatamata ametikuriteo süüdistuse saamisele.

„See on meie ainus võimalus Donald Trumpi võita. Ja me ei peaks proovima seda teha, üks käsi selja taha seotud,” ütles Buttigieg, märkides, et võtab vastu annetusi alates kümnest dollarist kuni lõpmatuseni.

Warren andis aga vastulöögi.

„Linnapeal oli alles hiljuti rahakogusmisüritus, mis peeti kristalle täis veinikoopas, kus pakuti 900 dollarit pudel maksvat veini. Mõelge, kes selle peale tuleb,” ütles Warren. „Mina ei müü ligipääsu oma ajale. Ma ei veeda aega miljonäride ja miljardäridega. Ma ei kohtu suletud uste taga.”

Buttigieg ütles, et Warren on silmakirjalik, sest tal on olnud suure rahakotiga annetajaid varasemates kampaaniates, ning märkis, et ajakirja Forbes andmetel „olen ma ainus isik siin laval, kes ei ole miljonär ega miljardär”.

„See on see probleem nende puhtusetestidega, mida te ei suuda ise läbida,” torkas Buttigieg Warrenit.

Sanders pistis vahele, et Biden on saanud annetusi 44 miljardärilt ja Buttigieg 39 miljardärilt.

„Nii et, Pete, me ootame väga, et sa – ma tean, et sa oled energiline mees ja võitluslik mees – et näha, kas sa suudad Joe selles asjas ette võtta,” ütles Sanders rahva naeru saatel. „Aga mis ei ole, mis ei ole naljaasi, mu sõbrad: see on see, mille pärast kolm inimest omavad suuremat varandust kui terve alumine pool.”

Biden kaitses end, märkides, et keskmine annetus tema kampaaniale on 43 dollarit.

„Senaatori pakutud mõte, et ma olen miljardäride taskus, kui tegelikult on nad vastu kõigele, mida ma olen kunagi teinud ja jätkuvalt teen,” ütles Biden.

Klobuchar noomis Buttigiegi selle eest, et ta pisendab Klobuchari arvates praeguste ja endiste senaatorite kogemusi, öeldes, et ei ole osa Washingtoni kultuurist.

„Kui me olime eelmisel väitlusel, linnapea, te põhimõtteliselt pilkasite sadat aastat kogemust laval,” ütles Klobuchar. „Ma näen Elizabethi, kes alustas Tarbijakaitse Finantsbüroos ja aidates 29 miljonit inimest. Ma näen asepresidendi tööd kahe miljardi dollari saamise näol oma vähialgatusele. Ma näen senaator Sandersit töötamas, et saada veteranide seaduseelnõu läbi, ja ma näen, mida mina olen teinud, mis on kolme farmieelnõu üle läbirääkimine ja selleks olemine, kellel oli tegelikult tähtsaid sätteid, mis sellesse eelnõusse pandi. Nii et kuigi te võite komitee kuulamisi mitte millekski pidada, arvan ma, et kogemus töötab. Ja ma ei ole pisendanud teie kogemusi kohaliku ametnikuna.”

Buttigieg vastas, et Klobuchar on tegelikult pisendanud tema kogemust, ja märkis, et on teeninud sõjaväes. Buttigieg oli mereväe reservi leitnant ja võitles Afganistanis.

„Las ma räägin teile oma suhtest [põhiseaduse] esimese täiendusega. See on osa põhiseadusest, mille juures ma tõstsin oma parema käe ja mida vandusin kaitsta oma elu hinnaga. See on minu kogemus ja see ei pruugi olla sama, mis teil, aga see loeb, senaator. See loeb,” ütles Buttigieg.

Kui Klobuchar väitis, et rääkis kogemusest väljaspool sõjaväge, oli Buttigiegil vastus valmis.

„Senaator, ma tean, et kui te lihtsalt võtate häälte koguarvu järgi, näib võib-olla see, mis toimub minu linnas, teile väike,” vastas Buttigieg. „Kui te tahate rääkida võimest võita, püüdke panna kokku koalitsiooni, et tuua teid tagasi ametisse 80 protsendiga häältest geimehena Mike Pence’i Indianas.”