Eile õhtul kell 17.40 avastas Viimsi tennisekeskusest mööda kõndinud Karl Alfred Baumeister, et maja küljel olev õhutusava on leekides. "Põleng muutus üha intensiivsemaks. Sain koheselt aru, et olin avastanud varajases staadiumis tulekahju. Hoone külge kattis immutatud laudis, küljel oleva ukse vahelt tuli paksu suitsu," kirjeldas Baumeister.

Mõned minutid hiljem sai häirekeskus põlengust teate. Baumeister, kes hakkas enne päästjate saabumist tulekustutiga tuld summutama, avastas tennisekeskuse õhuavast hõõguvad ilutulestiku kestad. Päästjate saabudes põlesid spordihoone soojussõlme ruumis vanad reklaamtahvlid. Põhja päästekeskusest kinnitati, et esialgsetel andmetel levis tuli hoonesse paugutitest, mis olid vastu maja seina pandud.

Baumeister rääkis, et spordihoonest veidi eemal kärisesid ja paukusid raketid, nende lähedal oli ligi 20-pealine punt umbes 13-aastaseid rulapoisse ja tüdrukuid. "Neile lähenedes nägin vaid kiireid jalgu, mida saatsid üle õla minu suunas kostuvad eestikeelsed roppused."

Päästjaid said tulekahju kiiresti kontrolli alla ning õnnetuses keegi viga ei saanud.

Põhja päästekeskuse kommunikatsioonijuht Jane Gridassov nentis, et aasta lõpupoole, kui müügile tulevad erinevad pürotehnilised tooted, on ka rohkem väljakutseid õnnetustele, mis on põhjustatud pürotehnika hooletust kasutamist.

"Kõige rohkem on neid aastavahetusel, kui raketid võivad lennata soovimatus suunas või pannakse riketega tooted prügikastidesse, kus need hiljem süttivad ja tulekahju põhjustada võivad. Selle aasta rängim taoline tulekahju oli aastavahetusel Nurmikos," ütles Gridassov.

Tulekahju avastades on oluline sellest kohe teatada häirekeskusele, kes saadab päästjad välja, et tulekahju kiiresti kontrolli alla saada. "Võimalusel võib inimene ka ise hakata esmaste vahendite olemasolul tulekahju kustutama, kuid seejuures on oluline enda elu sellega mitte ohtu seada," rõhutas Gridassov.

Mis on oluline meeles pidada, kui ise ilutulestikku lasta?
Lendu läinud rakett ei jää kunagi taevasse, vaid tuleb alla ja mõnikord võib ka tulekahju põhjustada. Põhja päästekeskusse kommunikatsioonijuht Jane Gridassov selgitab, milles tuleb veenduda, kui pürotehnikat kasutada:


  • Ilutulestiku tegemiseks on valitud ohutu koht. Arvestama peab kaugusega nii inimestest kui ka hoonetest. Kindlasti ei tohiks rakette süüdata majade vahel ning vahetus läheduses, rakett suunata ohutus suunas;
  • Pürotehnilised tooted tuleb tulekindlal alusel kindlalt fikseerida, et pärast süütamist ei kalduks nad kõrvale;
  • Süütenööri süütab üks inimene ning teised peaksid olema ohutus kauguses;
  • Pürotehniline toode on ohtlik ning võib tekitada kehavigastusi ning põletusi;
  • Alati tuleb läbi lugeda tootega kaasas olev ohutusjuhend;
  • Veenduge, et teie rõdudel ei oleks tuleohtlikku prahti, mis põleva raketiga kokkupuutel kergesti süttida võib.