Eelmise neljapäeva varahommikul süttis Kopli 35 asuv maja, mis tuntud ka endise Balti puuvillavabriku direktori elamuna. Omal ajal oli tegu väga uhke hoonega, mida küll ajahammas juba kaua purenud. Enam pole sest aga praktiliselt midagi alles, hoone põles maani maha.

PPA pressiesindaja Annika Maksimov kinnitas täna Delfile, et juhtumi osas on alustatud kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb kultuurimälestise, museaali ja muuseumikogu rikkumist ja hävitamist. Avalduse uurimise algatamiseks esitas kinnistu omanik.

"Tulekahju põhjusest on praegu veel vara rääkida," märkis Maksimov. Ta lisas, et praegu kogutud andmete põhjal on teada, et majas ei olnud elektriühendust. "Kust või kuidas täpsemalt tuli alguse sai, selgitab menetlus."

Balti Manufaktuuri kinnistute omanik on juba pikemat aega olnud Sonny Aswani firma Phoenix Land AS. Aswani firma juhatuse liige Tarvo Teder ütles täna Delfile, et on ka ise politseiuurijaga vestlemas käinud ja loodab, et süüdlane leitakse. Samas nendib temagi, et see on keerukas – hoonest pole ju praktiliselt midagi alles. Allolevad fotod on tehtud enne põlengut ja annavad üldpildi, milline hoone oli.


Teder oletab, et ehk võisid hoones käia kodutud. Teder viitab, et tegu oli väga suure majaga ja teisel pool hoovis ehk teest eemal olid samamoodi uksed ja aknad. "Tavainimesed seal ei käinud. Oleks ikka väga haige inimene, kes niisama heast peast süütaks, arvan, et pigem oli õnnetusjuhtum kodututega."

Varasemalt oli plaan hoone ära renoveerida. Kompleksi detailplaneering nägi ette, et ajaloolisest hoonest tuleks nö klubimaja, mis taastatakse oma originaalsel kujul. Alumisele oli plaanitud restoran ja kohvikud ning ülemisele korrusele kontoriruumid. See oleks integreeritud ülejäänud elu- ja ärilinnaku kompleksi, mida Balti manufaktuuri alale arendatakse.

Teder ütleb, et juba on kohtutud muinsuskaitsjatega ning hoone tahetakse vähemasti välisel kujul taastada sellisena, kui ta varasemalt oli. Ta viitab, et, kuidas seest, see on veel lahtine. "90ndatel ehitati võrreldes algsega seest ruumid ümber, seal oli raamatupidamisosakond," märgib ta, et esialgsest jäi alles vähe. Algsel kujul valmis hoone 1899. aastal.

Detailplaneeringu järgi oleks tules hävinud hoonest vaid 200-250 meetri kaugusele jäänud ka linnakuse plaanitav Tallinna kõrgeim pilvelõhkuja, mille algne kõrgus oleks 2011. aasta detailplaneeringu järgi olnud 210 meetrit ehk mis oleks 60-korruseline. Kaitseministeeriumi radaritega seotud piirangutest tulenevalt on selle kõrgus alanenud 160 meetri peale.

Teder sõnab, et pikas perspektiivis on see mõte endiselt jõus, aga pilvelõhkuja ei mõjuta kuidagi seda, mis tehtaks nüüdseks maha põlenud elamu asemel – sinna mingit uut plaani ei tehta, ainuke eesmärk on ikkagi ehitada too üles algsel kujul.