Tegemist on koonderakonna ja Põlissoomlaste esimese ühise vaheküsimusega. Osalevad ka kristlikud demokraadid ja liikumine Nyt, vahendab Yle Uutiset.

Põlissoomlaste esimees Jussi Halla-aho väljendas pressikonverentsil imestust selle üle, kas Soomel on kohustus Islamiriigi perede naisi ja lapsi Soome aidata.

„Siin on küsimus täiskasvanud naistes. Nad on Soomele konkreetne julgeolekuoht. Soome tulles võivad nad terroristlikku tegevust jätkata,” ütles Halla-aho.

Halla-aho tahab teada, kas välisminister Pekka Haavisto on andnud selles asjas õiget informatsiooni.

„Viimastel nädalatel oleme saanud jälgida piinlikku kassi-hiire mängu. Olukord on parlamentaarse järelevalve seisukohalt väljakannatamatu,” ütles Halla-aho. „Kas me oleme ISIS-e peresid Soome toomas? Kas Eduskuntat ja teabevahendeid on eksitatud?” küsis Halla-aho.

Koonderakond otsustas täna hommikul, et osaleb vaheküsimuses. Koonderakonna fraktsiooni esimees Kai Mykkänen nõudis vastust ka peaminister Marinilt.

„Te ei saa vastutusest kõrvale hoida. Loodetavasti mõistab valitsus nüüd, et see on tõsine küsimus,” ütles Mykkänen. „Praegu on nii suur ebaselgus selles, kas valitsus on teinud poliitilise otsuse ja andnud mandaadi tuua koju Soome ISIS-e kalifaadi tegevuses osalenud Soome kodanikud või mitte.”

Kristlike demokraatide fraktsiooni juht Päivi Räsänen rõhutas, et ISIS-e naised kujutavad Kaitsepolitsei (Supo) sõnul endast Soomele julgeolekuohtu. Lapsi oleks Räsänen valmis aitama.

„Selle kohta tuleb siiski teha selge poliitiline otsus, kus ei redutata ametnike selja taga,” ütles Räsänen.

Koonderakonna sõnul tuleb Süürias olevaid lapsi aidata, kui selle jaoks leidub ohutu viis.

Peaminister Marin kommenteeris Ylele, et välisminister Haavisto tegevusel on valitsuse vaikiv heakskiit.