Moskvas tegutsev riiklik Võidu Muuseum teatas eelmisel laupäeval, et Talvesõda puhkes, sest Soome suurtükivägi tulistas Nõukogude vägede positsioone. Viidatakse Nõukogude Liidu lavastatud Mainila laskudele, millega õigustati Soomele kallale tungimist, vahendab Yle Uutiset.

„Nõukogude-Soome sõda algas 80 aastat tagasi. Seda nimetatake veel „Talvesõjaks”. 105 päeva kestnud relvakonflikti jooksul sadu tuhandeid tapetuid ja haavatuid. Alguse ajendiks oli Nõukogude vägede positsioonide tulistamine Soome suurtükiväe poolt,” teatas Võidu Muuseum.

Vene Föderatsiooni tollane president Boriss Jeltsin määratles juba 1994. aastal, et Talvesõda oli Stalini kuritegu Soome vastu,” ütles Soome Reservistide Liidu esimees Ilpo Pohjola oma teates ja lisas, et ka Venemaa praegune president Vladimir Putin on märkinud, et ta ei oleks samas olukorras Jossif Stalini moel toiminud.

Iltalehti küsis asja kohta ka Vene muuseumilt, mille teatel oli tegemist tõlkeveaga ja viitega sõja puhkemise kohta omal ajal öeldud põhjusele.

Muuseumi teatel ei öeldud säutsus, et Mainila lasud olid Talvesõja põhjus (причина), vaid ajend (повод).

„Kõnealune säuts ei võta seisukohta selle kohta, kes oli süüdlane, vaid see on iseloomult informatiivne ja viitab Nõukogude valitsuse 1939. aasta 26. novembril Soomele saadetud noodile,” vastas Võidu Muuseum kirjalikult Iltalehti küsimusele.

Iltalehti teatel oli vastuse toon vabandav ja äärmiselt viisakas. Muuseum teatas, et suhtub austusega Soome rahvasse, ja soovis, et see juhtum ei mõjutaks riikide vahelisi suhteid.