Le Monde’i teatel on Briti, Šveitsi, Prantsuse ja USA luure andmete järgi koostatud nimekiri 15 GRU üksuse 29155 liikmest, kes on liikunud Euroopas aastatel 2014-2018, vahendab AFP.

Le Monde kirjutas, et kõik nad on mingil hetkel käinud läbi Prantsuse Alpides asuvast Haute-Savoie departemangust, mis asub Šveitsi ja Itaalia piiridel. Seal asuvad näiteks sellised linnad nagu Chamonix, Evian ja Annemasse.

Le Monde avaldas üksuse 15 liikme nimekirja ja teatas, et lisas viis nime nendele, mis on juba avaldanud internetis uurivad väljaanded Bellingcat ja The Insider.

Lääne luureteenistused alustasid oma uuringuid Le Monde’i teatel tagasiulatuvalt pärast Skripali ja tema tütre Julia mürgitamist Inglismaal Salisburys 2018. aasta märtsis.

Üksus 29155 on tegutsenud ka näiteks Bulgaarias, Moldovas ja Montenegros.

Le Monde kirjutas, et mõned agendid tulid Prantsusmaale korduvalt, teised aga vaid ühe korra. Üks võimalus on see, et peatudes Haute-Savoies lootsid agendid enne missioonide täitmist kahtlustustest vabaneda.

Haute-Savoies peatunute hulgas on ka Skripalide mürgitamises süüdistatavad GRU agendid, kelle varjunimed olid Aleksandr Petrov ja Ruslan Boširov.

Lääne luureteenistused ei ole seni leidnud mingeid materjale, sealhulgas relvi, mida agendid oleksid Prantsusmaale maha jätnud, teatas Le Monde. Nende Haute-Savoies viibimist kinnitab aga see, kus nad sõid, peatusid ja poes käisid.

„Kõige tõenäolisem hüpotees on pidada seda (Haute-Savoied) tagalabaasiks kõigile varjatud operatsioonidele, mille üksus 29155 Euroopas läbi viis,” ütles anonüümseks jäänud kõrge Prantsuse luureametnik Le Monde’ile.