Eesti peaminister Jüri Ratas ütles täna Londoni lähistel toimunud NATO liidrite kohtumise lõpus, et vastaseis Türgiga lahenes hästi. „Balti riikide ja Poola kaitseplaanid on kinnitatud. Olid päris töised läbirääkimised kõikide riikide vahel ja oma olulise panuse andis NATO peasekretär Jens Stoltenberg," sõnas Ratas.

Ratas kinnitas, et rääkis ise ka Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğaniga. „Mina ütlesin, et oleme olulised liitlased NATO-s ja küsimus vajab lahendamist. Ei ole ju midagi, mis on Türgi ja Balti riikide või Türgi ja Poola vahel," sõnas Ratas ja lisas, et Erdoğan oli väga konstruktiivne.

Koos USA riigipea Donald Trumpiga toimunud nn kahe protsendi klubi tänasel lõunasöögil oli Ratase sõnul oluliseks teemaks ühtlane koormajagamine. „Mäletan enda esimest NATO tippkohtumist 2017. aastal Brüsselis, kus oli kaks protsenti panustanud riike vaid neli. Täna on NATO peres juba üheksa sellist riiki. See näitab, et viimaste aastate jooksul tehtud panustamine, numbriliselt 130 miljardit dollarit, on oluline. Oluline on ka vaade tulevikku, et 2024. aastal saab see panus olema pluss 400 miljardit dollarit."

Eesti peaminister rõhutas, et tänasel NATO liidrite kohtumisel valitses positiivne ja tulevikku vaatav suhtumine. „Seda kõikide riikide poolt ja kõikide kõnedes," lisas Ratas.