Saksamaa kõrgeim õiguskaitseametkond süüdistaks seega Moskvat ametlikult tellimusmõrvas liitvabariigi territooriumil. Venemaa presidendi pressiesindaja on seni igasugust Vene riigi osalust selles juhtumis eitanud.

Asja taustal on Gruusia kodaniku Hangošvili surm augusti lõpus väikeses loomaaias Berliini Moabiti linnaosas. Teda tulistas päise päeva ajal jalgrattur. Veidi hiljem võeti kahtlusalune kinni. Passi järgi on ta Venemaa kodanik Vadim Sokolov.

Der Spiegeli ning koostööpartnerite Bellingcati, The Insideri ja The Dossier Centre’i uuring varsti pärast mõrva paljastas tõendeid, mis viitasid riiklikule tellijale: ohver Hangošvili oli võidelnud Vene vägede vastu Teises Tšetšeenia sõjas ning töötanud hiljem Gruusia ja Ukraina heaks Venemaa huvide vastu.

Kahtlusalune Sokolov kasutas ilmselt valeidentiteeti: tema passi ei olnud Venemaa passide andmebaasis, tema viisataotluses esitatud aadress Euroopa Liidus ei olnud õige, tema väidetava tööandja juures ei tundnud teda keegi ja sotsiaalkindlustusnumbri oli 49-aastane mees saanud alles 2019. aastal.

Lisaks keerukalt konstrueeritud valeidentiteedile paljastas uurimine ka muid viiteid Vene riigile: ligipääs mehe dokumentidele Venemaa isikut tõendavate dokumentide andmebaasis oli blokeeritud viitega sellele, et mees on „seadusega kaitstud”. Tema väidetava tööandja telefoninumbrid kuulusid varem Venemaa kaitseministeeriumile.

Der Spiegeli teatel oli otsustav tegur selle juures, et uurimise võttis üle Saksamaa liidupeaprokuratuur, see, et Venemaa lõpetas 2015. aastal väidetava mõrvari rahvusvahelise tagaotsimise, kelles kriminalistikaeksperdid tuvastasid Sokolovi. Tollane kahtlusalune oli mees nimega Vadim K. Väidetavalt mõrvas ta 2013. aastal Vene ärimehe ja lähenes ohvrile samuti jalgrattaga. Saksa uurijad oletavad nüüd, et ta oli riigiasutuste palgatud tellimusmõrvar, kes saadeti Berliini.