„Esiteks, dialoog Venemaaga - kaine, robustne ja nõudlik. Olen väljendanud valmisolekut seda dialoogi taasalustada. Seejuures ilma igasuguse naiivsuseta ja igasuguse järeleandlikkuseta. Alliansil on oma ajalugu ja ühtlasi ka geograafia. Seega suhted Venemaaga iseenesest ei peaks olema mõeldamatud. Venemaa kuulub geograafiliselt Euroopasse,” ütles Macron.

Macroni sõnul austab ta sügavalt kõigi Euroopa partnerite muresid ja julgeolekuhuvisid ning need on ka tema omad ja nende kaitsmine üks tema prioriteete.

„Ja ma tean, mida see tähendab nende ajaloo jaoks. Ja nemad teavad seda kõike. Olgu näiteks meie konkreetsed sammud NATO ühises heidutus- ja kaitsetegevuses osalemiseks, olgu siis Balti riikides või Musta mere ääres. Mida me pidevalt taas kinnitame. Ja me oleme vankumatud, kui ohus on meie või meie partnerite suveräänsus,” lausus Macron.

Siiski soovib Macron uut julgeolekuarhitektuuri, mille ehitamine käib tema sõnul Venemaaga suhete selgitamise kaudu.

„Aga - dialoogi puudumine Venemaaga ei ole teinud Euroopat turvalisemaks. Euroopa stabiilsust ei paranda, kui me hoidume tegelemast otse külmutatud konfliktide lahendamisega või kui laseme situatsioonil Ukrainas jätkuda. Ma ei usu. Just Euroopa stabiilsuse huvides oleme kantsler [Angela Merkeliga] korraldanud 9. detsembril Normandia formaadis kohtumise, et astuda konkreetseid samme Minski lepete elluviimise suunas. Just sellepärast, et ma usun suveräänsesse ja tugevamasse Euroopasse, usun ma, et tuleb ehitada uus julgeolekuarhitektuur. Ja see käib Venemaaga suhete selgitamise kaudu,” teatas Macron.