Trump allkirjastas nimelt seaduse Hongkongi protestiliikumise toetuseks vaatamata potentsiaalsele vastulöögile Pekingist, mis võib kraavi ajada USA-Hiina kaubandusläbirääkimised. Seadus võeti USA kongressi mõlemas kojas vastu ühehäälselt, vahendab CNN.

Seadus lubab Washingtonil kehtestada sanktsioone või isegi peatada Hongkongi kaubandusalase eristaatuse õigusrikkumiste eest.

Aktivistid ja demokraatiameelsed poliitikud Hongkongis tähistasid pärast Trumpi allkirja andmist internetis ja endine seadusandja Nathan Law nimetas seda „õigeaegseks tänupühakingituseks”.

Veidi pärast seaduse allkirjastamist süüdistas Hiina välisministeerium USA-d „kiusajalikus käitumises”, „faktide eiramises” ja „vägivaldsete kurjategijate avalikus toetamises”.

„Me kutsume Ühendriike mitte kindlaks jääma seda teed minekule või Hiina annab kindlalt vastulöögi ja Ühendriigid peavad vastu võtma kõik tagajärjed,” öeldi Hiina avalduses.

Hiina valitsus kutsus vaibale ka USA suursaadiku Terry Branstadi, et avaldada tugevat protesti.

Kardetakse, et Pekingi ja Washingtoni erimeelsused Hongkongi asjus võivad mõjutada kaubandusläbirääkimisi Hiina ja USA vahel. Pooled näisid just hakkavat kokkuleppele lähenema.