Valenime Sergei Fedotov kasutanud agenti seostatakse niinimetatud üksusega 29155 ja kindlaks on tehtud tema viibimine Suurbritannias ja Bulgaarias, kus lääne luureteenistused on ta seostanud mitme mõrvakatsega, kirjutab El País.

Sergejev on Venemaa relvajõudude kindralstaabi luure peavalitsuse (GRU) veteran. Ta on tegutsenud vähemalt kümme aastat erinevates riikides. Alguses tegi ta seda õige nime all ja hiljem Sergei Fedotovina. Selle nime all tuvastati ta Bulgaarias ja Suurbritannias.

Ajakirjanduslike uurimuste järgi on Sergejev sündinud 1973. aastal tänases Kasahstanis Ušarali linnas. Ta on abielus ja tal on tütar. Sergejev teenis armees Siberis, kuni viidi üle Moskvasse. Seal astus ta Sõjalis-Diplomaatilisse Akadeemiasse, mida tuntakse nime all „Konservatoorium” ja mis on GRU taimelava. Sergejevist sai kõrge ohvitser. Kattevarjuna on ta esinenud vähemalt kaheksa Vene ettevõtte juhi või aktsionärina.

2010. aastal anti Sergejevile uus identiteet: Sergei Fedotov. Selles rollis on ta lääne luureteenistuste andmetel tegutsenud Euroopas, Aasias ja Lähis-Idas. 2015. aastal oli Fedotov Bulgaarias, kui seal prooviti kaks korda tappa relvaärimees Emilian Gebrevit. 2016. aastal märgati Fedotovit Suurbritannias enne ja pärast Brexiti-referendumit, teatasid väljaanded Bellingcat, The Insider ja Respekt.

Lennufirmade reisijate kohta kasutatav andmebaas Passenger Name Record (PNR) näitab, et Fedotov reisis kahel korral ka Barcelonasse. Esimest korda saabus ta 2016. aasta 5. novembril ja sõitis kuue päeva pärast Zürichi kaudu tagasi Moskvasse. Teist korda saabus ta 2017. aasta 29. septembril, kaks päeva enne 1. oktoobril toimunud Kataloonia iseseisvusreferendumit. Fedotov jäi Katalooniasse 9. oktoobrini ja naasis Genfi kaudu Moskvasse. Pole tõendeid, et ta oleks rohkem Hispaaniat külastanud.

Praktiliselt midagi ei ole Fedotovi kohta teada pärast 2018. aasta märtsi. Veidi enne seda olid Suurbritannias mürgitatud endine Vene spioon Sergei Skripal ja tema tütar Julia. Luureraportites usutakse, et Sergejev-Fedotov juhtis ebaõnnestunud operatsiooni Skripali vastu. Raportites öeldakse ka, et Skripali-vastases operatsioonis osalenud kuulusid GRU üksusse 29155, mis on mõeldud eriti tundlikeks operatsioonideks välismaal.

Briti uurijad tegid kõigepealt kindlaks ebaõnnestunud tapmiskatse kaks toimepanijat, Anatoli Tšepiga ja Aleksandr Miškini, kes kasutasid samuti valeidentiteete. Bellingcat nimetas grupi kolmanda liikmena Sergejevit.

Hispaanias alustatud juurdlusele lähedaste allikate sõnul on see informatsioon lisatud uurimisele, millega tegeleb Hispaania kõrgema kohtu kohtunik Manuel García-Castellón. Juurdlus on salajane, aga selle paljastas eile El País. Uurimisega tegeleb Hispaania riigipolitsei üldine informatsioonibüroo, mis spetsialiseerub terrorismivastasele võitlusele. Hispaania uurijad ei arva, et Venemaa spionaažitegevus Kataloonias oleks olnud iseseisvuslastega koordineeritud, vaid pigem oli eesmärk kasutada kriisi ära Hispaania destabiliseerimiseks.