Korruptsioonivastane blogija Caruana Galizia tapeti autopommiga oma kodu lähedal 2017. aasta oktoobris, vahendab BBC News.

Malta riigi tegevus asja uurimisel on esile kutsunud rahvusvahelist kriitikat.

Ajalehe Times of Malta tsiteeritud tunnistajad ütlesid, et Fenechi luksusjahi peatas relvastatud patrullkaater pärast jahi lahkumist Portomaso sadamast Vallettast põhjas täna varahommikul.

Eile ütles Malta peaminister Joseph Muscat, et võib kaaluda juhtumis väidetav vahendaja olnud mehele armu andmist. Muscati sõnul peab väidetav rahapesija enne seda tunnistusi andma.

„Ma andsin peaprokurörile mandaadi pidada läbirääkimisi selle isiku advokaatidega, et astuda see pretsedenditu samm,” ütles Muscat. „Kui see isik teeb koostööd ja antud informatsioonist piisab selle kuriteo kavandajale süüdistuse esitamiseks, saavad nad presidendilt armu.”

Fenech juhib Tumas Groupi ja on energiafirma Electrogas direktor.

Malta Finantsluure Analüüsiüksus (FIAU) on tuvastanud, et Fenech on ka Dubais registreeritud ettevõtte 17 Black omanik.

Juunis mainis Euroopa Nõukogu 17 Blacki resolutsioonis, milles oli juttu „fundamentaalsetest nõrkustest”, mis võimaldasid suurtel skandaalidel Maltal tagajärgedeta mööduda.

Caruana Galizia 2017. aasta oktoobris oma kodu lähedal tapnud autopommi õhkimises on süüdistus esitatud vendadele Alfred ja George Degiorgiole ja nende sõbrale Vincent Muscatile, kes on kõik 50. eluaastates. Nad vahistati 2017. aasta detsembris, aga ei ole end süüdi tunnistanud. Muscat ei ole peaministri sugulane.

Caruana Galizia oli uuriv ajakirjanik, kes oli 30-aastase karjääri jooksul töötanud ajalehtede Sunday Times ja Malta Independent heaks.

Ajal, kui ta tapeti, oli Caruana Galizia kõige paremini tuntud korruptsioonivastase blogi Running Commentary poolest, millega ta tegeles alates 2008. aastast.

Mõjukad isikud, keda Caruana Galizia paljastas, ähvardasid teda pidevalt laimuprotsessidega ja viisid ähvardusi ka ellu. Samuti hirmutati teda ja tehti tapmisähvardusi.

Enne surma kaalus Caruana Galizia Maltalt lahkumist, sest kartis oma ohutuse pärast. Siiski keeldus ta alalisest politsei kaitsest, sest tema sõnul oleks see muutnud võimatuks tema töö tegemise.

Viimase blogipostituse tegi Caruana Galizia pool tundi enne surma.