Uusasundused on kogukonnad, mille Iisrael on rajanud 1967. aasta sõja ajal okupeeritud maale, vahendab BBC News.

Need on olnud pikka aega Iisraeli, rahvusvahelise kogukonna ja palestiinlaste vaheliste vaidluste teema.

„Pärast õigusliku debati kõigi külgede hoolikat uurimist on Ühendriigid jõudnud järeldusele, et Iisraeli tsiviilasunduste rajamine Läänekaldale ei ole per se rahvusvahelise õigusega vastuolus,” ütles Pompeo. „Tsiviilasunduste rahvusvahelise õigusega vastuolus olevateks nimetamine ei ole töötanud. See ei ole rahuasja edasi viinud.”

Palestiinlaste pealäbirääkija Saeb Erekat ütles, et USA otsus on oht ülemaailmsele stabiilsusele, julgeolekule ja rahule ning see ähvardab asendada rahvusvahelise õiguse džungliõigusega.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu teatas, et poliitikamuutus seab õigeks ajalooliselt valesti tehtu. Netanyahu kutsus teisi riike USA eeskuju järgima.

Juudi uusasunduste küsimus on üks suuremaid vaidlusküsimusi Iisraeli ja palestiinlaste vahel.

Umbes 140 asunduses, mis on ehitatud pärast Läänekalda ja Ida-Jeruusalemma okupeerimist Iisraeli poolt, elab umbes 600 000 juuti. Neid asundusi peetakse rahvusvahelise õiguse järgi laialdaselt ebaseaduslikeks, aga Iisrael on selle vaidlustanud.

Palestiinlased on ammu nõudnud asunduste kõrvaldamist, väites, et nende olemasolu maal, millele nad pretendeerivad tulevase iseseisva Palestiina riigi jaoks, muudab sellise riigi rajamise võimatuks.

1978. aastal otsustas USA tollase presidendi Jimmy Carteri administratsioon, et tsiviilasunduste rajamine ei ole rahvusvahelise õigusega kooskõlas. 1981. aastal ei nõustunud tollane president Ronald Reagan selle otsusega ja ütles, et ei usu, et asundused on loomupäraselt ebaseaduslikud.

Pärast seda on USA olnud seisukohal, mille järgi kirjeldatakse asundusi „mittelegitiimsete”, aga mitte „illegaalsetena”, ning on kaitsnud Iisraeli hukkamõistvate resolutsioonide eest ÜRO-s.

President Barack Obama administratsiooni üks viimaseid tegusid 2016. aasta lõpus oli aga murda USA tava vetostada ÜRO resolutsioon, milles kutsuti Iisraeli ebaseaduslikele asundustele lõppu tegema.

President Donald Trumpi administratsioon on aga näidanud palju sallivamat suhtumist asundustesse kui Obama oma.

Pompeo ütles, et Trumpi administratsioon on uurinud debati kõiki külgi ja nõustub Reaganiga.