Viimase kolme nädala ajal on 200 000 elanikuga Samoad tabanud leetrite epideemia, mida on hullemaks teinud vaktsineerimata inimeste suur osakaal, vahendab Associated Press.

Koolid suleti alates tänasest pärast seda, kui valitsus oli laupäeval eriolukorra välja kuulutanud. Ka Samoa Riiklik Ülikool käskis tudengitel koju jääda ja teatas, et sellel nädalal kavas olnud eksamid on teadmata ajaks edasi lükatud.

Tervishoiuvõimude teatel on enamik surnutest olnud alla kahe aasta vanad. Teatatud on 716 leetrite juhtumist ja ligi sada inimest on endiselt haiglas, sealhulgas 15 intensiivraviosakonnas.

Samoa tervishoiu peadirektor Leausa Take Naseri ütles eelmisel nädalal pressikonverentsil, et kardab epideemia hullemaks muutumist. Ta lisas, et vaid umbes kaks kolmandikku samoalastest on vaktsineeritud.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja UNICEF-i andmed näitavad, et kui 2013. aastal vaktsineeriti Samoal 70% lastest, siis möödunud aastal alla 30%.

Uus-Meremaa Aucklandi ülikooli vaktsiiniekspert Helen Petousis-Harris ütles, et Samoa valitsus peatas eelmisel aastal vaktsineerimisprogrammi mitmeks kuuks pärast seda, kui kaks last meditsiinilise vea tõttu suri.

Uus-Meremaa peaminister Jacinda Ardern teatas täna, et saadab Samoale 3000 doosi vaktsiini ning õed ja muud varustust.

Arderni sõnul usuvad Samoa võimud, et epideemia sai alguse Uus-Meremaalt tulnud reisijalt.

Leetrite puhangust on teatanud ka Tonga, Fidži ja Uus-Meremaa, aga väiksemas ulatuses kui Samoal.