Eile hommikul hääletas Kreeka parlament vastuolulise seaduseelnõu poolt, millega kehtestatakse põhjalikud muudatused riiklikus varjupaigasüsteemis, sealhulgas vähendatakse edasikaebamise võimalusi ja hõlbustatakse negatiivse vastuse saanud varjupaigataotlejate väljasaatmist, teatab uudistekanal Politico.

Uut seadust toetasid valitsev partei Uus Demokraatia ja sotsialistlik Liikumine Muutuste Poolt.

Toetajate sõnul muudavad õigusaktid varjupaigaprotsessi sujuvamaks ja lühemaks, ent rahvusvahelised organisatsioonid - nende seas ÜRO pagulasagentuur (UNHCR) - hoiatavad, et see vähendab varjupaika taotlevate inimeste kaitset.

Kodanikukaitseminister Michalis Chrysochoidis ütles POLITICOle, et uued eeskirjad hõlmavad "lihtsalt Euroopa Liidu direktiivi ja liidu varjupaigaalaste õigusaktide täpset vastuvõtmist ja rakendamist".

Vastaste sõnul teevad protseduurimuudatused aga varjupaiga saamise ebatõenäolisemaks ja kahjustavad edasikaebamisõigust.

ÜRO pagulaste ülemvoliniku esindaja Kreekas Philippe Leclerc ütles enne seaduseelnõu vastuvõtmist, et sellega kehtestatakse ranged protseduurinõuded ja formaalsused, mille järgimist ei saa varjupaigataotlejatelt mõistupäraselt eeldada.

Ta hoiatas, et uued õigusaktid "ei pruugi olla kooskõlas" Euroopa seadustega, lisades, et reform loob rahvusvahelise kaitse saamisele põhjendamatud takistused.

"See paneb varjupaigataotlejatele liiga suure koormuse ja keskendub karistusmeetmetele," ütles Leclerc. "Näiteks kui [taotlejad] ei järgi teatud protseduurilisi formaalsusi, loetakse nende varjupaigataotlus kaudselt tagasi võetuks ja lükatakse tagasi, ilma et nende sisu läbi vaadataks."