Hääletustulemus oli 232-196 ja tegemist oli esimese korraga, kui esindajatekoja täiskogu tagandamisjuurdluse üle hääletas, vahendab CNN.

Hääletustulemused vastasid suuresti erakondlikule jaotusele. Resolutsiooni vastu hääletas kaks demokraati, ükski vabariiklane seda aga ei toetanud. Varem sel aastal vabariiklaste leerist lahkunud sõltumatu rahvaesindaja Justin Amash hääletas poolt.

Resolutsioon annab protseduurilised üksikasjad selle kohta, kuidas esindajatekoda tagandamisjuurdluse järgmisse faasi liigub.

Resolutsiooni tekstis seletatakse lahti, kuidas esindajatekoja luurekomitee hakkab läbi viima avalikke kuulamisi ja kuidas esindajatekoja õiguskomitee hakkab raporteerima resolutsioonide, tagandamisartiklite või muude soovituste kohta, mida peab asjakohaseks.

Resolutsioonides öeldakse ka, et vähemus ehk vabariiklased võivad samuti taotleda tunnistajate väljakutsumist, aga demokraadid peavad selle heaks kiitma.

Resolutsiooni järgi kirjutab esindajatekoja kuurekomitee raporti, milles esitatakse kuulamiste tulemused ja soovitused, ning see raport antakse edasi õiguskomiteele ja avalikustatakse.

Kongressi vabariiklased ja Valge Maja on kritiseerinud viisi, kuidas demokraadid tagandamisjuurdlust läbi viivad ning nimetanud seda ebaausaks ja salatsevaks. Vabariiklased on kutsunud üles korraldama esindajatekoja täiskogu hääletust juurdluse kinnitamiseks.

Avalikud kuulamised peaksid algama novembri keskel. Demokraadid ihkavad küsitleda mõningaid tipptunnistajaid, kes on juba andnud mõjuvaid tunnistusi suletud uste taga. Nende hulgas on USA asjur Ukrainas William Taylor ja kolonel Alexander Vindman, kes tunnistas teisipäeval, et raporteeris kahel korral oma ülemustele mure kohta Trumpi tegevuse üle Ukraina suunal.

Olukorraga kursis olev allikas ütles, et Vindman on valmis avalikult tunnistusi andma.

Üleeile käis tunnistusi andmas välisministeeriumi ametnik Christopher Anderson, kes rääkis sama juttu, mida on kuuldud ka teistelt tunnistajatelt. Anderson tegutses USA eriesindaja Ukrainas Kurt Volkeri abina.

Andersoni sõnul sekkus Trumpi isiklik advokaat Rudy Giuliani USA Ukraina-poliitikasse ja nõudis, et Kiiev alustaks juurdlust Trumpi poliitilise vastase Joe Bideni ja tema poja Hunteri tegevuse üle.

Varem on USA suursaadikuks Venemaal nimetatud John Sullivan öelnud, et Giuliani osales vandenõus, mille eesmärk oli USA suursaadiku Ukrainas Marie Yovanovitchi maine rikkumine. Yovanovitch oli Kiievi survestamise vastu. Trump vabastas ta suvel ametist.

Eile kuulati riikliku julgeoleku nõukogu Venemaa-eksperti Tim Morrisoni, kellel olevat otseseid andmeid survestamiskatsete kohta. Morrison astus üleeile ootamatult ametist tagasi.

Järgmisel nädalal võivad tunnistama minna riikliku julgeoleku nõukogu jurist John Eisenberg ja Valge Maja endine riikliku julgeoleku nõunik John Bolton.