Väidetavalt on peamine luureandmete allikas, mis viis ameeriklased Baghdadi jälile, Süüria kurdid, vahendab AFP.

Operatsiooni kangelaseks sai tundmatuks jääv USA sõjaväekoer, kes sai viga, kui jälitas Baghdadit mööda tunnelit, milles Baghdadi end ja kolm last pommivestiga õhku lasi.

USA kaitseminister Mark Esper ülistas ligi sajamehelist üksust, mis viidi helikopteritega maapiirkonnas asunud kompleksi Süüria Idlibi regioonis. Tegemist oli keerulise missiooniga, mis nõudis koordineerimist venelaste, kurdide, türklaste ja Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimiga, et vältida USA kopterite allatulistamist.

Esperi sõnul viidi operatsioon läbi igati hiilgavalt.

USA staabiülemate ühendkomitee esimees, kindral Mark Milley ütles, et keegi operatsiooni käigus vigastada ei saanud, vaatamata sellele, et USA meeskond sattus tule alla, kui saabus.

Kaks meest võeti vangi ja Baghdadi säilmed viidi kaasa, pärast seda, kui ta oli end tapnud.

„Baghdadi säilmed transporditi siis kindlasse kohta, et teha kindlaks tema isik kohtumeditsiinilise DNA proovi abil,” ütles Milley. „Tema säilmetest vabanemine on tehtud, on lõpetatud ja sellega tegeldi asjakohaselt.” Milley sõnul tehti seda vastavalt relvakonflikti seadustele.

Teine Pentagoni ametnik kinnitas, et Baghdadi surnukeha visati merre kohas, mida ei avaldata, nagu tehti 2011. aastal ka Al-Qaida juhi Osama bin Ladeniga pärast seda, kui USA eriväelased olid ta Pakistanis tapnud.

Kurdi ametniku sõnul viis Baghdadi peidukoha jälile üks siseallikas, kes töötas kurdide heaks. Ta aitas kaardistada kompleksi siseruume, seal olnud inimesi ning tegi võimalikuks Baghdadi tuvastamise.

„Alates 15. maist oleme me teinud koostööd CIA-ga, et Baghdadit jälitada ja teda hoolikalt jälgida,” ütles kurdide juhitud Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) vanemnõunik Polat Can.

SDF-il oli informaator, kes suutis Baghdadi majja infiltreeruda.

„Al-Baghdadi vahetas oma elukohti väga tihti,” ütles Can Twitteris. „Meie luureallikas osales koordinaatide saatmises, lennujuhtimises, võttis osa ja muutis operatsiooni edukaks kuni viimase minutini.”

Allikas tõi ka Baghdadi aluspesu DNA proovi võtmiseks ja sajaprotsendiliselt kindlaks tegemiseks, et kõnealune isik oli tõesti Baghdadi.

Tähelepanu on pälvinud ka tundmatu koer, tõenäoliselt Belgia lambakoer, kes jälitas Baghdadit kompleksialuses tunnelis ja ajas ta nurka, enne kui ta end õhku lasi.

USA president Donald Trump nimetas koera pühapäeval „kauniks”. Sõjaväelaste sõnul on aga informatsioon koera kohta, sealhulgas nimi, salajane.

Milley sõnul sai koer kergelt viga, aga on paranemas.