31-aastane Butina pidi Tallahassee vanglast vabaks pääsema novembri algul, aga muudatus USA föderaalseaduses tõi tema vabastamisaja ettepoole tänu heale käitumisele vanglas, teatas advokaat Robert Driscoll. USA immigratsioonivõimud peaksid Butina kohe oma vahi alla võtma, et ta riigist välja saata, vahendab Reuters.

Venemaa president Vladimir Putin on varem Butina vanglakaristuse üle pahameelt väljendanud ja öelnud, et ta ei täitnud mingeid Vene julgeolekuteenistuste käske.

Washingtonis asuva Ameerika Ülikooli endine tudeng, kes kõneles avalikult relvaõiguste eest, tunnistas end eelmise aasta detsembris süüdi vandenõus välisagendina tegutsemiseks ja nõustus prokuratuuriga koostööd tegema.

Siberis sündinud naine tunnistas salajast koostööd Vene ametniku ja kahe ameeriklasega mõjukasse USA konservatiivsete ja vabariiklastest poliitikutega seotud relvaõiguslaste organisatsiooni NRA-sse sisseimbumiseks ning mitteametlike kommunikatsiooniliinide loomiseks, et püüda mõjutada Washingtoni poliitikat Moskva suhtes.

Vene ametnikuna, kellega Butina koostööd tegi, tehti hiljem kindlaks Venemaa keskpanga asejuht Aleksandr Toršin. Talle süüdistust ei esitatud, küll aga sattus ta USA rahandusministeeriumi sanktsioonide alla.

Üks kahest ameeriklasest kellega Butina koostööd tegi, oli tema elukaaslane, konservatiivne poliitikaaktivist Paul Erickson, kellele suhete pärast Butinaga süüdistust ei esitatud, küll aga asjaga mitte seotud internetipettuse ja rahapesu eest Lõuna-Dakotas.

Ettevõtte Overstock.com tegevjuht Patrick Byrne astus augustis ametist tagasi, kui paljastati, et ka temal oli Butinaga intiimsuhe.

Föderaalprokuratuuri teatel ei tegelenud Butina „traditsioonilise” spionaažiga, vaid töötas kaadri taga, et leida teid konservatiivsetesse ringkondadesse ja edendada sõbralikumaid suhteid USA ja Venemaa vahel. Butina korraldas õhtusööke Washingtonis ja New Yorgis ja käis üritustel, et kohtuda tuntud poliitikutega.

2015. aastal käis Butina Donald Trumpi valimiskampaaniaüritusel ja küsis Trumpilt küsimuse, kas ta tahab paremaid suhteid Venemaaga. Trump vastas, et saaks Putiniga väga kenasti läbi.

Venemaa välisministeerium süüdistas eelmisel aastal USA-d, et viimane sunnib Butinat tegema vale ülestunnistust täiesti naeruväärsete süüdistuste kohta.