Oslo Torshovi piirkonnas sõitis mees kiirabiautoga otsa emale ja vankris olnud seitsmekuustele kaksikutele, kes viidi Ullevåli haiglasse. Laste vigastused on kergemad, vahendab Norra ringhääling NRK.

Vanem abielupaar põgenes kiirabiauto eest ja sai kergemaid vigastusi.

„Kahtlusalune kaaperdas kiirabiauto püssiga ähvardades ja püüdis põgeneda. Ta sõitis autoga tahtlikult kõnniteele, et rammida juhuslikke inimesi, ning püüdis rammida ka politseiautot,” ütles Oslo politsei staabiülem Johan Fredriksen.

Pärast suurt politseioperatsiooni Torshovis vahistati 32-aastane norralasest mees, kellele esitati süüdustus mõrvakatses. Politsei vahistas Oslos ka 25-aastase norralanna, kellele esitati süüdistus relva omamises.

Mõlemad on politseile varasemast teada.

Fredrikseni sõnul leiti pärast mehe vahistamist püss ja poolautomaatne püstolkuulipilduja Uzi. Kiirabiautost leiti ka märkimisväärne kogus narkootikume.

Küsimusele, kas tegu näis plaanituna, vastas politseiinspektor Grete Lien Metlid, et kõigepealt toimus õnnetus, mille peale saabusid kohale kiirabi ja politsei, pärast mida mees kaaperdas kiirabiauto. Mis juhtus enne seda, alles uuritakse.

Politseilt küsiti pressikonverentsil eile pärastlõunal ka süüdistatava paremäärmuslikesse ringkondadesse kuulumise kohta.

„Me oleme sellest teadlikud, aga on liiga vara öelda, mis oli motiiv,” vastas Metlid.

Süüdistatava advokaat Øyvind Bergøy Pedersen eitas, et tema klient kuulus paremäärmuslikesse ringkondadesse.

Ajalehe VG teatel vahistati 25-aastane naine hiljuti narkoreidi käigus, aga vabastati laupäeval. Ta on ka varem tõsiste narkokuritegude eest uurimise all olnud.

Süüdistatav mees, kes elab Oslo piirkonnas, on varem korduvalt süüdi mõistetud ähvardamises, relva kasutamises, narkokuritegudes, kahju tekitamises ja vargustes.

Mitmed sõltumatud allikad teatasid NRK-le, et mehel on sidemed natsiorganisatsiooniga Põhjamaade Vastupanuliikumine (norra keeles Den Nordiske Motstandsbevegelsen). NRK andmetel ei ole mees selle liige, aga on levitanud aktiivselt selle propagandat.

2017. aasta märtsis vallandas mees suure politseioperatsiooni Lõuna-Buskerudis pärast alkomeetrikontrolli. Järgnes tagaajamine maanteel. Mees barrikadeeris end ühte korterisse ja järgnes mitu tundi läbirääkimisi. Kui politsei lõpuks sisse pääses, leiti mingisugune süütepomm. Mees mõisteti neljaks nädalaks vangi.