Liberaalidel on küll parlamendis enim kohti, aga seaduste vastuvõtmiseks tuleb toetuda ka teistele erakondadele, vahendab BBC News.

Liberaalid peaksid saama uues parlamendikoosseisus 156 kohta, mis tähendab, et enamusest jääb puudu 14 kohta.

Trudeau konservatiividest rivaalid peaksid saama 122 kohta, mida on 95 võrra rohkem kui varem.

„Te tegite selle ära, mu sõbrad. Õnnitlused!” ütles Trudeau oma toetajatele Montréalis.

Valimistulemused on tegelikult sügav pettumus konservatiivide juhile Andrew Scheerile. Tema erakonnalt oodati valimisvõitu, mida aga ei tulnud. Veel mõne päeva eest uskus enamik analüütikuid, et võidavad konservatiivid.

Vasakule kalduv Uus Demokraatlik Partei (NDP) koos oma juhi Jagmeet Singhiga, kellel võib olla öelda otsustav sõna, kaotas kohti. NDP peaks saama 338-kohalises parlamendis 24 kohta.

Québeci separatistlik erakond Bloc Québécois, mis osaleb ainult koduprovintsis, saab 32 kohta (eelmises parlamendikoosseisus 10).

Trudeau tuli võimule värske õhu puhanguna 2015. aastal, pärast ligi kümmet aastat konservatiivide valitsust. Ta oli lootuse sümbol, sarmikas ja säravsilmne. Nagu omal ajal USA president Barack Obama, kes lubas ajada õiglasemat, kaasavamat ja läbipaistvamat poliitikat. Näiteks on Trudeau valitsuse ministritest täpselt pooled mehed ja pooled naised. Trudeau on isiklikult tervitanud Süüria pagulasi, tema valitsus on legaliseerinud kanepi ning ta on põlisrahvastelt vabandust palunud ja püüdnud heastada nendele tehtud ülekohut.

Trudeau on isiklikult tervitanud Süüria pagulasi, tema valitsus legaliseeris kanepi ning ta on põlisrahvastelt vabandust palunud.

Maailmalaval on Trudeau paistnud silma kui anti-Trump: liberaalsete väärtuste kaitsja ajal, mil reeglitepõhine maailmakord on rünnaku all. Üks tema tähtsamaid saavutusi on uue USA-Kanada-Mehhiko vabakaubanduslepingu sõlmimine hoolimata Trumpi ähvardustest. Kuna Kanada majandus sõltub täielikult USA-st, siis on ülioluline naabriga häid suhteid hoida. Tasub märkida, et Kanada kaitseväe paiknemine Lätis NATO suurendatud kohaloleku lahingugrupi raampataljonina on Trudeau valitsuse teene. Suurim välispoliitiline läbikukkumine on Kanada-Hiina suhete pingestumine. Hiina võttis kaks kanadalast pantvangiks, kuna Kanada vahistas USA nõudmisel Hiina telekomifirma Huawei finantsjuhi.