Protest on suunatud riikliku julgeoleku seaduste vastu, mis ajakirjanike väitel kammitsevad asjade kajastamise vabadust ja tekitab Austraalias „salatsemiskultuuri”, vahendab BBC News.

Valitsus teatas, et toetab ajakirjandusvabadust, aga keegi ei ole seadusest kõrgemal.

Juunis korraldas politsei läbiotsimise Austraalia Ringhäälingukorporatsiooni (ABC) ruumides ja News Corp Australia ajakirjaniku kodus, mis tekitas palju kära.

Meediaorganisatsioonid teatasid, et läbiotsimised toimusid artiklite pärast, mis toetusid vilepuhujate lekitatud andmetele. Üks artikkel rääkis sõjakuritegudest ja teine valitsuse väidetavast katsest nuhkida Austraalia kodanike järele.

Tänast Right to Know Coalitioni (Õigus Teada Koalitsiooni) kampaaniat toetasid ka mitu tele- ja raadiojaama ning internetiväljaannet.

News Corp Australia tegevjuht Michael Miller õhutas Twitteris austraallasi valitsuselt küsima, mida see varjata püüab. News Corp Australia annab välja päevalehti The Australian ja The Daily Telegraph.

Peamise rivaali Nine’i väljaannetel The Sydney Morning Heraldil ja The Age’il olid sarnased esiküljed.

„Austraalial on oht muutuda maailma kõige salatsevamaks demokraatiaks,” kommenteeris ABC juhtuv direktor David Anderson.

Eile kordas Austraalia valitsus, et kolmele ajakirjanikule võidakse süüdistus esitada.

Peaminister Scott Morrison ütles, et ajakirjandusvabadus on Austraalia demokraatia jaoks tähtis, aga lisas, et säilitada tuleb õigusriiki.

„See hõlmab mind või iga ajakirjanikku või kõiki teisi,” ütles Morrison.

Kampaania korraldajad väidavad, et kahel viimasel aastakümnel vastu võetud karmimad julgeolekuseadused seavad ohtu uuriva ajakirjanduse, õõnestades avalikkuse õigust teada.